Katarzyna Janus po raz kolejny udowadnia, że potrafi z niezwykłą czułością i empatią pisać o ludzkich emocjach, codzienności i relacjach, które potrafią zmienić życie. W „Kamienicy przy Portowej” autorka zabiera nas do świata zwykłych ludzi mieszkających w starej kamienicy, gdzie każdy skrywa swoją historię, swoje rany i swoje marzenia.
Na pierwszy rzut oka bohaterowie nie mają ze sobą nic wspólnego: policjant próbujący uleczyć złamane serce, pisarka szukająca wytchnienia od hałasu świata, pielęgniarka z ciężarem przeszłości, młoda dekoratorka wnętrz obdarzona niezwykłą intuicją, czy rodzina zmagająca się z własnymi demonami. Jednak z biegiem stron losy tych postaci zaczynają się splatać – najpierw delikatnie, przypadkiem, a potem coraz mocniej, jakby kamienica przy Portowej miała w sobie tajemną moc łączenia ludzi.
Autorka tworzy atmosferę bliskości i ciepła. Opisując codzienne rozmowy na klatce schodowej, wspólne kawy, drobne gesty i pomocne dłonie, Janus pokazuje, że prawdziwa wspólnota nie musi być doskonała – wystarczy, że jest szczera. Właśnie w tych prostych, ludzkich momentach kryje się największe piękno książki.
„Kamienica przy Portowej” to powieść o drugich szansach, o odwadze, by otworzyć się na innych, i o tym, że nawet w najciemniejszych chwilach może pojawić się światło – często tam, gdzie najmniej się go spodziewamy.
To idealna lektura dla tych, którzy cenią ciepłe, refleksyjne opowieści o życiu, przyjaźni i miłości. Katarzyna Janus przypomina nam, że każdy dom – nawet stara, niepozorna kamienica – może stać się miejscem, w którym rodzą się nowe początki.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-08-27
monikaswiatek
Nie każda trzydziestolatka wiedzie spokojne, uporządkowane życie. Są też takie, które nadal szukają swojego miejsca na świecie, swojej drogi, bratniej duszy, miłości…...
LOSY LUDZKIE, CZASAMI NAJBARDZIEJ ZASKAKUJĄCE I DRAMATYCZNE, POTRAFIĄ JEDNAK MIEĆ SZCZĘŚLIWY FINAŁ, PODOBNIE JAK POPLĄTANE WSTĄŻKI MOŻNA ROZPLĄTAĆ I UŁOŻYĆ...