Okładka książki - Kamienie i kryształy, które leczą

Kamienie i kryształy, które leczą

"Kamienie i kryształy, które leczą" to bardzo ciekawa książka, dzięki której możemy odkrywać skrywające się wszystkie właściwości uzdrawiające i tajniki mocy trzydziestu kamieni.
Nie jestem może zbyt zapaloną fanką medycyny niekonwencjonalnej, gdyż wiem, że na choroby onkologiczne (a ja mam takie teraz problemy), najlepiej działają metody zupełnie inne, ale bardzo lubię wszelkie kamienie, nawet te zwyczajne, które znajdujemy niemal na każdym kroku, więc z wielką przyjemnością zabrałam się za lekturę. Tym bardziej, że szlachetne kamienie są po prostu piękne. A nawet mam kilka w swojej małej kolekcji - tygrysie oko w pierścionku, rubin i turkus w naszyjnikach, no i oczywiście kilka większych bursztynów.  Od dziecka zbierałam różne kamyki, a zwłaszcza latem bursztynki nad morzem. Wiem, że mają one również moc, którą wykorzystuje się w wielu przypadłościach.
Zaciekawiło mnie zestawienie, które może być ściągawką do wyboru prezentu na kolejne rocznice ślubu...

We wspaniałym i fascynującym świecie kamieni i kryształów znajdziemy wiele ciekawych informacji, które mogą być dla nas remedium na wiele dolegliwości. Oczywiście wiem, że nie można leczyć się tylko i wyłącznie za pomocą szlachetnych kamieni, jednak mogą nam pomóc, a przede wszystkim nie mogą nam zaszkodzić a dać chwilę radości i szczęścia.

"W przypadku choroby uzdrawiające kryształy można traktować jak uzupełnienie konwencjonalnej terapii lekarskiej, ale nie powinno się ich stosować w jej zastępstwie."
Na początku poznajemy czakry, czyli punkty energetyczne, które są związane z kryształami tej samej barwy co one. Zaburzenie lub nawet nieprawidłowość w działaniu narządu może prowadzić do zakłócenia równowagi w związanej z nim czakrze. Uważa się, że moc energetyczna kryształu rezonuje z odpowiadającą mu czakrą i przywraca w ten sposób równowagę. Umieszczając kryształ w odpowiednim miejscu, możemy przywrócić równowagę w przepływie energii.
Jednak zanim odkryjemy moc kamieni i odkryjemy te, które najbardziej nas przyciągają i spełniają nasze oczekiwania, musimy nauczyć się z nich korzystać w odpowiedni sposób.
Ich wpływ na umysł, duszę i emocje oraz na ciało jest inny dla każdego. Nie możemy polegać tylko na opinii innych, musimy to sprawdzić sami.

"Kryształy mają liczne właściwości lecznicze, które przypisujemy im w wyniku naszych własnych doświadczeń z kamieniami, naszej wrażliwości na nie i naszego światopoglądu. Pamiętaj, że niektórzy będą odczuwać efekty ich działania, inni zaś nie. Są one kwestią subiektywną i nie da się ich naukowo zweryfikować."
Oprócz opisu 30 rodzajów różnych kamieni i kryształów dowiemy się też jak dzięki nim sprawić, żeby żyło się nam lepiej. Książka dedykowana jest kobietom, może dlatego, że to właśnie my bardziej na nie zwracamy uwagę, lub może po prostu takie było założenie autorek.
Po poznaniu podstawowych zasad używania kamieni, w kolejnych rozdziałach znajdziemy wskazówki dedykowane już konkretnym wiekowo kobietom, czyli zaczynamy od małych dziewczynek, później są wskazania dla nastolatek, dla przyszłych matek oraz dla dojrzałych kobiet.

Autorki przystępnym językiem opisują działanie kamieni i mimo to, że temat ten może się wydawać nico trudny do przyswojenia, to jednak czyta się lekko i przyjemnie.
Jeśli ktoś szuka dodatkowego wsparcia w leczeniu, to polecam te książkę, bo warto poznać moc i działanie wielu kamieni. I chociaż trzeba mieć do tego lekki dystans, to i tak warto.
Na końcu książki znajdziemy krótką instrukcję obsługi 30 kamieni, która jest w formie tabeli oraz indeks ułatwiający odszukanie konkretnego kamienia, na którym nam zależy.

Dziękuję Pani Edycie z Wydawnictwa RM za możliwość poznania leczniczej mocy kamieni.

Informacje dodatkowe o Kamienie i kryształy, które leczą:

Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2026-03-11
Kategoria: Hobby
Dodał/a opinię: Myszka77

Zobacz opinie o książce Kamienie i kryształy, które leczą

Kup książkę Kamienie i kryształy, które leczą