Poznaj uzdrawiające właściwości kamieni i znajdź swój kamień mocy. Kompletny przewodnik po oczyszczaniu, ładowaniu i pracy z energią kryształów na co dzień
Ametyst, lapis-lazuli, malachit, czarny obsydian, bursztyn, szmaragd, hematyt… Każdy z kryształów ma własną energię – czerpiąc z niej, możemy przywrócić równowagę emocjonalną oraz uspokoić ciało, umysł i ducha. Kryształy pomagają łagodzić lęk i stres, przyciągnąć sukces i pieniądze, a także miłość i dobrą energię. Z ich dobroczynnych właściwości korzystamy w przeróżny sposób: kładąc kryształy bezpośrednio na skórze, nosząc jako biżuterię, wykorzystując podczas medytacji albo po prostu umieszczając je w naszym otoczeniu. Te niezwykłe kamienie mogą przynieść niezliczone korzyści, a nawet stać się katalizatorami zmian w naszym życiu.
W poradniku przedstawiono dwadzieścia najbardziej podstawowych kryształów, szczególnie skutecznych w leczeniu kobiecych dolegliwości fizycznych i emocjonalnych, oraz dziesięć kryształów dodatkowych, poszerzających zakres możliwości terapeutycznych. Znajdziemy tu też:
- wskazówki dotyczące właściwego doboru i zastosowania kryształów,
- porady dla kobiet na każdym etapie życia,
- informacje dotyczące powiązania kryształów z poszczególnymi czakrami,
- zalecenia w walce z bólami menstruacyjnymi, problemami z zasypianiem, stresem, lękiem czy dolegliwościami towarzyszącymi menopauzie.
Poprzednie wydania książki ukazały się pod tytułem Kryształy, które leczą ciało i duszę.
Catherine Mayet praktykowała leczenie za pomocą kryształów (litoterapię) w Paryżu, Brukseli i Londynie. Jest również grafolożką, geobiololożką i energoterapeutką. Obecnie zajmuje się głównie rozwojem Irisame, techniki terapeutycznej wykorzystującej moc starannie dobranych zdjęć, stosowanej do leczenia emocjonalnych blokad i przywracania równowagi energetycznej.
Nathaëlh Remy jest litoterapeutką, terapeutką reiki, zajmuje się również stawianiem tarota. Kryształy są dla niej bramą do świata duchowego i kluczem do rozwoju osobistego.
Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2026-03-11
Kategoria: Hobby
"Kamienie i kryształy, które leczą "autorstwa Catherine Mayet i Nathaëlh Remy to pozycja skierowana przede wszystkim do osób zainteresowanych rozwojem osobistym, duchowością oraz alternatywnymi metodami wspierania zdrowia. Już sam opis jasno wskazuje, że mamy do czynienia z przewodnikiem po świecie litoterapii, czyli praktyki przypisującej kamieniom i kryształom właściwości uzdrawiające.
Największym atutem książki jest jej przystępność. Autorki wprowadzają czytelnika w temat w sposób uporządkowany i zrozumiały, dzięki czemu nawet osoby początkujące nie poczują się zagubione. Szczególnie wartościowe są rozdziały poświęcone konkretnym kryształom – takim jak ametyst, lapis lazuli czy hematyt – w których opisano ich symbolikę, przypisywane działanie oraz sposoby zastosowania w codziennym życiu. Struktura książki sprzyja praktycznemu wykorzystaniu wiedzy: czytelnik może łatwo odnaleźć interesujący go kamień i sprawdzić, jak go używać.
Kolejnym plusem jest nacisk na codzienność. To nie jest jedynie teoretyczny opis właściwości minerałów, ale raczej poradnik „do życia” – pokazujący, jak włączyć kryształy do rutyny, medytacji czy przestrzeni domowej. Autorki proponują różne formy pracy z kamieniami: od noszenia ich jako biżuterii po stosowanie w rytuałach relaksacyjnych. Dzięki temu książka może być inspiracją do budowania własnych praktyk uważności i dbania o emocjonalną równowagę.
Na uwagę zasługuje również ukierunkowanie książki na potrzeby kobiet. Poradnik porusza tematy takie jak stres, bezsenność, cykl menstruacyjny czy menopauza, co czyni go bardziej wyspecjalizowanym niż wiele ogólnych publikacji o kryształach. Dla czytelniczek może to być szczególnie wartościowe, ponieważ autorki starają się powiązać konkretne dolegliwości z proponowanymi rozwiązaniami opartymi na pracy z energią kamieni.
Jednak warto podejść do tej książki z odpowiednim dystansem. Opisywane właściwości kryształów nie mają potwierdzenia w nauce, a litoterapia należy do sfery wierzeń i praktyk alternatywnych. Osoby szukające rzetelnych, medycznych metod leczenia mogą poczuć się rozczarowane lub nawet wprowadzone w błąd, jeśli potraktują te treści dosłownie. Dlatego najlepiej odbierać książkę jako formę inspiracji, wsparcia emocjonalnego czy element duchowego rozwoju, a nie jako substytut profesjonalnej opieki zdrowotnej.
Pod względem stylistycznym książka jest lekka i przyjemna w odbiorze. Język nie jest przesadnie skomplikowany, a całość czyta się szybko i bez wysiłku. To sprawia, że poradnik dobrze sprawdzi się jako pierwsze zetknięcie z tematyką kryształów.
Podsumowując, „Kamienie i kryształy, które leczą” to przystępny i estetycznie uporządkowany przewodnik dla osób zainteresowanych duchowością i alternatywnymi metodami pracy z emocjami. Choć nie zastąpi wiedzy medycznej, może stanowić ciekawe źródło inspiracji i pomóc w budowaniu własnych rytuałów relaksacyjnych oraz refleksji nad codziennym dobrostanem.
Już kilka razy słyszałam o mocy kamieni, że dzięki posiadaniu odpowiednich możemy polepszyć swoje życie, jednak do tej pory nie zagłębiałam się tak bardzo w ten temat aż do dziś.
Kamienie i kryształy, które leczą to książka skrywająca wszystkie tajniki ich mocy. Rozdziały, jakie tu znajdziemy to:
- Witamy w świecie kryształów!
- Podstawowe zasady.
- Kryształy lecznicze dla niemowląt i małych dziewczynek.
- Kryształy lecznicze dla nastolatek.
- Kryształy lecznicze dla kobiet i przyszłych matek.
- Kryształy lecznicze dla dojrzałych kobiet.
- Kryształy lecznicze: krótka instrukcja obsługi.
Jak widać, jest to książka dla kobiet, ponieważ podobno to one zajmują się mocą kamieni i kryształów i zastanawiam się, czy jednak są jacyś mężczyźni, którzy również są w to zaangażowani. Na samym początku mamy od razu coś, czym się zainteresowałam, czyli czakry w naszym ciele. Podobno czakry, czyli punkty energetyczne ludzkiego ciała powiązane są z kryształami, a jest ich aż siedem: czakra korzenia albo podstawy, sakralna, splotu słonecznego, serca, gardła, trzeciego oka oraz czakra korony, każda z nich ma odpowiednie miejsce w naszym ciele. Mamy tutaj wiele ważnych informacji takich jak gdzie kupić kryształy lecznicze, jak ocenić ich jakość oraz ile kosztują, są to naprawdę cenne wskazówki, ponieważ jeżeli chcemy się już tym zająć, to warto zrobić to dobrze i nie naciąć się na podróbki. Ja znam nazwy kilku kryształów takich jak ametyst, cytryn czy też lapis-lazuli, ale też jest sporo, o których przeczytałam pierwszy raz jak chryzopraz, niebieski chalcedon czy też morganit.
Ta książka to dla mnie kopalnia wiedzy, dowiedziałam się z niej naprawdę dużo, jeżeli chodzi o kobiety i ich moc, którą osiągają dzięki odpowiednim kryształom i jestem ciekawa, czy to tak naprawdę działa. Na pewno polecam tę książkę osobom, które chcą zająć się kamieniami i kryształami na poważnie, ponieważ naprawdę wiedza, która jest tutaj zgromadzona, pozwala na rozpoczęcie ciekawego biznesu.
"Kamienie i kryształy, które leczą" to bardzo ciekawa książka, dzięki której możemy odkrywać skrywające się wszystkie właściwości uzdrawiające i tajniki mocy trzydziestu kamieni.
Nie jestem może zbyt zapaloną fanką medycyny niekonwencjonalnej, gdyż wiem, że na choroby onkologiczne (a ja mam takie teraz problemy), najlepiej działają metody zupełnie inne, ale bardzo lubię wszelkie kamienie, nawet te zwyczajne, które znajdujemy niemal na każdym kroku, więc z wielką przyjemnością zabrałam się za lekturę. Tym bardziej, że szlachetne kamienie są po prostu piękne. A nawet mam kilka w swojej małej kolekcji - tygrysie oko w pierścionku, rubin i turkus w naszyjnikach, no i oczywiście kilka większych bursztynów. Od dziecka zbierałam różne kamyki, a zwłaszcza latem bursztynki nad morzem. Wiem, że mają one również moc, którą wykorzystuje się w wielu przypadłościach.
Zaciekawiło mnie zestawienie, które może być ściągawką do wyboru prezentu na kolejne rocznice ślubu...
We wspaniałym i fascynującym świecie kamieni i kryształów znajdziemy wiele ciekawych informacji, które mogą być dla nas remedium na wiele dolegliwości. Oczywiście wiem, że nie można leczyć się tylko i wyłącznie za pomocą szlachetnych kamieni, jednak mogą nam pomóc, a przede wszystkim nie mogą nam zaszkodzić a dać chwilę radości i szczęścia.
"W przypadku choroby uzdrawiające kryształy można traktować jak uzupełnienie konwencjonalnej terapii lekarskiej, ale nie powinno się ich stosować w jej zastępstwie."
Na początku poznajemy czakry, czyli punkty energetyczne, które są związane z kryształami tej samej barwy co one. Zaburzenie lub nawet nieprawidłowość w działaniu narządu może prowadzić do zakłócenia równowagi w związanej z nim czakrze. Uważa się, że moc energetyczna kryształu rezonuje z odpowiadającą mu czakrą i przywraca w ten sposób równowagę. Umieszczając kryształ w odpowiednim miejscu, możemy przywrócić równowagę w przepływie energii.
Jednak zanim odkryjemy moc kamieni i odkryjemy te, które najbardziej nas przyciągają i spełniają nasze oczekiwania, musimy nauczyć się z nich korzystać w odpowiedni sposób.
Ich wpływ na umysł, duszę i emocje oraz na ciało jest inny dla każdego. Nie możemy polegać tylko na opinii innych, musimy to sprawdzić sami.
"Kryształy mają liczne właściwości lecznicze, które przypisujemy im w wyniku naszych własnych doświadczeń z kamieniami, naszej wrażliwości na nie i naszego światopoglądu. Pamiętaj, że niektórzy będą odczuwać efekty ich działania, inni zaś nie. Są one kwestią subiektywną i nie da się ich naukowo zweryfikować."
Oprócz opisu 30 rodzajów różnych kamieni i kryształów dowiemy się też jak dzięki nim sprawić, żeby żyło się nam lepiej. Książka dedykowana jest kobietom, może dlatego, że to właśnie my bardziej na nie zwracamy uwagę, lub może po prostu takie było założenie autorek.
Po poznaniu podstawowych zasad używania kamieni, w kolejnych rozdziałach znajdziemy wskazówki dedykowane już konkretnym wiekowo kobietom, czyli zaczynamy od małych dziewczynek, później są wskazania dla nastolatek, dla przyszłych matek oraz dla dojrzałych kobiet.
Autorki przystępnym językiem opisują działanie kamieni i mimo to, że temat ten może się wydawać nico trudny do przyswojenia, to jednak czyta się lekko i przyjemnie.
Jeśli ktoś szuka dodatkowego wsparcia w leczeniu, to polecam te książkę, bo warto poznać moc i działanie wielu kamieni. I chociaż trzeba mieć do tego lekki dystans, to i tak warto.
Na końcu książki znajdziemy krótką instrukcję obsługi 30 kamieni, która jest w formie tabeli oraz indeks ułatwiający odszukanie konkretnego kamienia, na którym nam zależy.
Dziękuję Pani Edycie z Wydawnictwa RM za możliwość poznania leczniczej mocy kamieni.
Publikacja „Kamienie i kryształy, które leczą” autorstwa Catherine Mayet i Nathaëlh Remy to pozycja, która wymyka się sztywnym ramom podręcznika, oferując czytelnikowi coś na kształt intymnego przewodnika po świecie energii zamkniętej w minerałach. Lektura ta stanowi niezwykle udaną fuzję merytorycznego konkretu z eteryczną aurą duchowości, co sprawia, że proces poznawania właściwości poszczególnych okazów staje się doświadczeniem niemal zmysłowym. Autorki z dużą wprawą balansują między przekazywaniem wiedzy o litoterapii a budowaniem atmosfery spokoju i autorefleksji, unikając przy tym tonu nachalnej prozelityzacji.
Mocną stroną tej książki jest jej niezwykła przejrzystość i praktyczne ukierunkowanie. Podział na etapy życia - od dzieciństwa, przez okres dojrzewania, aż po dojrzałą kobiecość - nadaje strukturze głęboki sens i pozwala postrzegać kryształy jako towarzyszy naszej codziennej ewolucji. Opisy dwudziestu kluczowych minerałów są przygotowane z dużą dbałością o detal, a włączenie do nich wskazówek dotyczących medytacji czy pracy z czakrami sprawia, że czytelnik otrzymuje kompletne narzędzie do pracy nad własnym dobrostanem emocjonalnym i fizycznym. Estetyka wydania, dopełniona fotografiami, pozwala na realne „poczucie” omawianych obiektów, co jest kluczowe w tematyce opartej na intuicji i estetyce natury.
Stylistyka publikacji jest przystępna, wręcz kojąca. Autorki operują językiem, który z jednej strony jest precyzyjny w sferze instruktażowej (oczyszczanie, ładowanie czy przechowywanie kamieni), a z drugiej - pełen ciepła i zaproszenia do subiektywnego przeżywania kontaktu z naturą. Nie jest to suchy wykład, a raczej rozmowa z ekspertkami, które wierzą w to, co piszą, i potrafią zarazić tą pasją nawet kogoś, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z minerałami.
Pewnym mankamentem, który może rzucić się w oczy bardziej sceptycznym odbiorcom, jest bezkrytyczne podejście do skuteczności litoterapii. Autorki przyjmują ją za aksjomat, całkowicie pomijając naukowy kontrapunkt czy jakiekolwiek odniesienia do medycyny akademickiej. Dla osób poszukujących twardych dowodów empirycznych ta jednostronność może być przeszkodą, tworząc barierę, której czysty pragmatyzm nie pozwoli przeskoczyć. Książka zakłada u czytelnika a priori otwartą głowę i gotowość na przyjęcie paradygmatu duchowego bez zbędnych pytań o dowody.
Nawet jeśli potraktujemy ją jedynie jako narzędzie do relaksacji i uważności, niesie ona ze sobą ogromną wartość. To piękna lekcja słuchania własnej intuicji i szukania harmonii w otaczającym nas świecie. Mayet i Remy udowadniają, że wybór odpowiedniego kryształu to nie tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim wewnętrznego „rezonansu”, który pozwala nam lepiej zrozumieć własne potrzeby.
Przeczytane:2026-05-10,
Litoterapia to uzdrawianie za pomocą kryształów. Autorki stworzyły przewodnik dla kobiet, miłośniczek kryształów, ukazując ich subtelną moc, by pomóc im osiągnąć pełnię kobiecości i poprawę samopoczucia na każdym z czterech etapów życia: w dzieciństwie, w latach dojrzewania, w życiu dorosłym, a także w wieku starszym.
W książce scharakteryzowano 20 podstawowych kryształów szczególnie skutecznych w leczeniu kobiecych dolegliwości fizycznych i emocjonalnych oraz 10 dodatkowych, które z nimi współdziałają.
W poradniku znajdziemy informacje o czakrach i ich powiązaniach z poszczególnymi kryształami, wskazówki jak właściwie dobrać i zastosować dany kryształ, jak dzięki nim walczyć ze stresem, bezsennością czy dolegliwościami kobiecymi.
Autorki stworzyły wręcz intymny przewodnik po świecie energii zamkniętej w minerałach, nienachalnie wprowadzają nas w szczegóły ich mocy, właściwości, wpływie na nasze życie w każdym wieku, sami decydujemy czy chcemy iść w ich energię czy tylko dowiemy się więcej o kryształach i kamieniach.
Książka jest przejrzysta, po kolei poznajemy nowe rzeczy, które są dokumentowane fotografiami, co sprawia, że lepiej rozumiemy temat. Autorki precyzyjnie, ale też w zrozumiały sposób opisują wszystkie etapy postępowania z kryształami takie jak oczyszczanie czy ładowanie kamieni. Czuć też, że są przekonane o ich mocy i z pewnością zarażą niejedna osobę swoja pasją. Co ważne w książce jest podkreślane, że nie zastąpią one leczenia medycznego.
Jeśli ktoś szuka dodatkowego wsparcia w leczeniu lub interesują go kamienie i kryształy choćby w formie biżuterii to polecam tę książkę, bo warto poznać moc i ich działanie.