*współpraca reklamowa*
Chociaż Kici Kocia jest mi dobrze znana, zarówno jako seria książek, jak i animacja, to takiej książki jak ta jeszcze nie miałam w swoich rękach, a to przecież seria. Książka twarda, dedykowana tym najmłodszym dzieciakom, które mogą tutaj sporo poodkrywać. Książka idealna dla ciekawskich, wprowadzająca już wakacyjny klimat.
Kici Kocia i Nunuś jadą na wycieczkę. Przed nimi podróż pociągiem, pływanie łodzią, nurkowanie i czas na plaży. Wyprawa pełna przygód i nowych odkryć. Przygoda, w której i my możemy brać czynny udział, odkrywając kolejne okienka, odkrywamy kolejne tajemnice i bliżej poznajemy morskie zwierzęta.
Nawet nie wiecie jaką furorę ta książka zrobiła u mnie w domu. Pierwszy raz spotkaliśmy się z tą serią przygód Kici Koci, więc zaskoczyło nas samo wydanie, twarda oprawa i twarde strony, to książka zdecydowanie dla tych najmłodszych, gdzie nie musimy się bać, że strony się potargają. Co najważniejsze, mamy tutaj wiele okienek do odkrycia, oczywiście za pierwszym razem jest je nieco trudno oderwać i te małe rączki niekoniecznie sobie z nimi poradzą, ale z każdym kolejnym razem idzie coraz łatwiej. Okienka skrywają odpowiedzi na kilka zadanych w treści pytań, jak również ukazują wiele gatunków zwierząt, elementów mocno związanych z morzem czy samymi wakacjami. Mały odkrywa więc poznaje nowe słowa w przystępny dla siebie sposób.
Książeczka angażuje małego czytelnika. Odkrywanie okienek sprzyja zagadkom, dobrej zabawie ale też i jakiejś tam nauce. Mój czterolatek jest zachwycony tą książką, nie zliczę ile razy już ją przeglądał i odkrywał te okienka, już się zaczynam wypatrywać momentu kiedy one odpadną... Ośmiolatka również jest nią zainteresowana, głównie pod kątem okienek, ale i ilustracji czy tych prostych pytań, których zawsze wypatruje przy lekturze.
Sama historyjka nie jest wymagająca, to dosłownie kilkanaście zdań, które opisują dokładnie to co na obrazku. Ta niewielka ilość tekstu sprzyja temu, że dziecko zaczynające przygodę z czytaniem samo próbuje czytać. Tekst jest prosty, zrozumiały dla każdego i jak już wcześniej zaznaczałam angażuje tego małego czytelnika do odkrywania, do szukania odpowiedzi, do poznawania nowych słów za pomocą obrazków.
Jestem pod wrażeniem, to naprawdę świetna seria dla tych najmłodszych odkrywców, którzy za pomocą tych książeczek mogą się zarówno bawić jak i uczyć, a co ważniejsze tego typu książki pomogą rodzicom zaszczepić w dzieciach chęć do czytania. Bardzo nam się podobało i wszyscy polecamy.
Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2026-05-20
Aleksandra Iwanek
Kicia Kocia jak co dzień idzie do przedszkola. Tam spotyka przyjaciół, wspólnie spędzają czas robiąc dużo ciekawych rzeczy. Dzięki Kici Koci dzieci dowiadują...
Kicia Kocia idzie z mamą na zakupy. W sklepie zaczyna się nudzić, więc robi awanturę. Jest bardzo niegrzeczna. Spotyka Packa i razem biegają po supermarkecie...