Okładka książki - Kim jesteś, Saro? patronujemy

Kim jesteś, Saro?

Mam dla was świetną książkę, która porywa od pierwszych stron.
Jeśli lubicie książki z niewiarygodnie, poruszającą historią, to mam coś dla Was. Główną bohaterką jest kobieta, która straciła wszystko, łącznie z pamięcią i własną tożsamością? Książka, „Kim jesteś, Saro?” Agaty Sawickiej się Wam spodoba, bo to historia, obok której nie da się przejść obojętnie.

Po tę książkę sięgnęłam bez długiego zastanawiania się. Miałam już wcześniej okazję przeczytać inną powieść tej autorki i doskonale pamiętam mój zachwyt, emocje, styl, wrażliwość i sposób prowadzenia historii. Dlatego gdy tylko zobaczyłam nowy tytuł, od razu wiedziałam, że muszę po niego sięgnąć. I nie pomyliłam się ani przez chwilę.

To opowieść o młodej kobiecie, która po wypadku traci pamięć. Nie wie, kim jest, skąd pochodzi, nikt jej nie szuka. Szpital opuszcza jako Sara, a imię dostaje od pielęgniarki. Bez przeszłości, bez punktu odniesienia trafia do ośrodka dla bezdomnych. Od tej chwili obserwujemy jej niełatwą drogę, momentami bolesną, pełną niepewności i prób odnalezienia siebie w zupełnie obcym świecie.

Jednym z najbardziej poruszających elementów książki są koszmary, które regularnie budzą Sarę w nocy. Obrazy ucieczki, mężczyzny czającego się w cieniu, ciemnej uliczki i oślepiających reflektorów samochodu. Czy to tylko sny? A może fragmenty prawdy, która za wszelką cenę próbuje się przebić do jej świadomości? Te momenty budują ogromne napięcie i sprawiają, że czytelnik cały czas zadaje sobie pytania.

Przełomem w historii jest przeprowadzka Sary do starej chatki w przykościelnym ogrodzie. Miejsce pachnące jaśminowcem, spokojne, niemal sielankowe, skrywające wspomnienie wielkiej miłości sprzed lat. To właśnie tam bohaterka zaczyna odzyskiwać wewnętrzny spokój. Ogród staje się dla niej azylem, terapią, bezpieczną przystanią. Ale… czy na pewno? Bo nawet w tej ciszy i pozornym spokoju czuć niepokój. Coś tu nie pasuje. Ktoś obserwuje.

Przeszłość coraz mocniej splata się z teraźniejszością. W domku, w którym zamieszkuje Sara, zaczynają ją nawiedzać sny inne niż wszystkie. Sny, które przenoszą ją w czasie. Dzięki nim poznajemy niezwykłą, a zarazem tragiczną historię dwojga ludzi, których los spleciony został w sposób bolesny i nieodwracalny. Ta opowieść rozgrywająca się w tle współczesnych wydarzeń ma ogromne znaczenie, choć długo nie wiadomo dlaczego. Dla mnie to prawdziwa wisienka na torcie tej książki, to element, który dodaje jej tajemniczości, pogłębia emocje i sprawia, że ciekawość sięga absolutnego zenitu.

Najciekawsze w tej książce jest właśnie to przenikanie się czasów i tajemnic. Co wydarzyło się w chatce kilkadziesiąt lat wcześniej? Dlaczego to miejsce ma tak ogromne znaczenie?
Kim naprawdę jest Sara i czy odzyskanie pamięci okaże się wybawieniem… czy przekleństwem?

Autorka prowadzi nas przez tę historię bardzo subtelnie, ale jednocześnie z ogromnym ładunkiem emocjonalnym.
Podczas czytania czeka na was cała gama uczuć. Czytając czułam niepokój, współczucie. Towarzyszyła mi nadzieja, wzruszenie, momentami strach i napięcie, a także ciepło i ukojenie. Agata Sawicka doskonale gra na emocjach czytelnika w dobrym tego słowa znaczeniu. Od początku kibicowałam Sarze, rozumiałam jej decyzje, nawet te trudne czy nie do końca rozsądne. Ona uczy się życia od nowa. Każdy krok to dla niej wyzwanie.

To, co najbardziej mnie w tej książce urzekło, to jej autentyczność i emocjonalność. Historia Sary jest mi bardzo bliska, dlatego czytałam ją z ogromnym zaangażowaniem. Nie mogłam się oderwać, chciałam wiedzieć, jak potoczą się jej losy i jakie będzie zakończenie. A to… naprawdę robi wrażenie. W zasadzie są dwa zakończenia, bo gdy wydaje się, że wszystko już zostało powiedziane, autorka serwuje nam jeszcze jedno, mocne dopełnienie.

„Kim jesteś, Saro?” to książka o stracie, tożsamości, sile kobiety i o tym, że nawet gdy los odbierze nam wszystko, wciąż można znaleźć w sobie siłę, by iść naprzód. To historia, która daje pocieszenie, dodaje otuchy i zostaje w głowie na długo po przeczytaniu ostatniej strony. Z całego serca polecam ją każdemu, kto szuka emocjonalnej, mądrej i poruszającej opowieści.

Informacje dodatkowe o Kim jesteś, Saro?:

Wydawnictwo: Szara Godzina
Data wydania: 2026-02-10
Dodał/a opinię: Poczytajzemna

Tagi: Proza literacka Literatura przygodowa Literatura obyczajowo-rodzinna

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Kim jesteś, Saro?

Kup książkę Kim jesteś, Saro?

Dziewczyna w mundurze
Agata Sawicka0
Okładka ksiązki - Dziewczyna w mundurze

DWIE KOBIETY Z RÓŻNYCH EPOK I JEDNA DECYZJA - ZAŁOŻYĆ MUNDUR Sonia Dąbrowska to wrażliwa i nieśmiała nauczycielka przedszkola. Pewnego dnia wywraca...

Dziewczyna z herbaciarni
Agata Sawicka0
Okładka ksiązki - Dziewczyna z herbaciarni

Wychowana w klasztornym sierocińcu Anastazja marzy o miłości i prawdziwej rodzinie. Tkwi jednak w opresyjnym i niebezpiecznym związku. Pewnego dnia postanawia...

Opad
Opad