Okładka książki - Klątwa babci Józi

Klątwa babci Józi

Olga Rudnicka ma oko do ludzkich charakterów a z przywar potrafi wyczarować niesamowitą historię.

Nad rodziną Wicherków wisi straszna klątwa. Każda panna, która nie wyjdzie za mąż przed 25 rokiem życie popada w dozgonne nieszczęście. Trzy mamusie, siostry z piekła rodem, robią wszystko aby ich żeńskie pociechy Hania, Dorota i Amelia uniknęły potępieńczego losu. Życie oraz nieokiełznane charaktery młodzieży stają jednak na drodze do szczęścia.

Co to była za historia?! Sporo tu komedii, mnóstwo obyczaju, szczypta romantyzmu  i … ogromna doza celnej krytyki. Niech pierwszy rzuci kamień ten, kto nie spotkał się lub nie poczynił działań o charakterze obmowy, narzucania zdania i postępowania innym, układania bliskim życia według własnego katechizmu oraz użycia sławetnego miecza kończącego wiele kłótni rodzinnych: co ludzie powiedzą.

Dulszczyzna w czystej postaci wygląda i śmieje się bezczelnie nam w twarz z każdej strony tej książki. Kobiety to często diabły wcielone, ukryte niejednokrotnie pod płaszczykiem tradycji i dewocji.  Mamusie chcą układać życie dzieciom, żony chcą dzierżyć jednoosobowo berło władzy w małżeństwie a mężczyźni pochowani po garażach starają się przeżyci i przemknąć bezboleśnie przez życie. Każde szaleństwo ma jednak swoje granice i każdy „ciemiężony małżonek” może osiągnąć kres swej bezgranicznej wydawałoby się cierpliwości.

Losy Hani, Doroty i Amelii, plączą się, wchodzą w rozliczne zaułki, zaskakują licznymi zwrotami. Dziewczyny są przesłodkie, choć geny potrafią się odezwać i czasami obudzić przyczajone w nich bestie. Każda z nich chce żyć po swojemu, każda z nich szuka tego co dla niej najważniejsze, każda z nich może liczyć na wsparcie pozostałych.

Czyta się tą książkę z niezwykłą przyjemnością. Poczucie humor pani Olgi Rudnickiej jest niesamowite. Jej język jest barwny jak letnia łąka i bystry niczym górski strumyczek. Ogniste postaci rozsadzają fabułę. Ukryta krytyka i mądrość dodają jej walorów.

Wygląda na to, że uzależniłam się od rodu Wicherek. Chętnie sięgnęłabym jeszcze po ich losy i zobaczyła czy lekarstwo na sekutnice nosi imię Loluś.  😊

Informacje dodatkowe o Klątwa babci Józi:

Kup książkę Klątwa babci Józi

Drugi przekręt Natalii
Olga Rudnicka0
Okładka ksiązki - Drugi przekręt Natalii

Siostry Sucharskie powracają! Pamiętacie zwariowane bohaterki powieści „ Natalii 5” Olgi Rudnickiej? Siostry Sucharskie powracają! O ich...

Zbyt piękne
Olga Rudnicka0
Okładka ksiązki - Zbyt piękne

Zuzanna kupuje dom po okazyjnej cenie. Wie, że wymaga on sporych nakładów, ale na marzeniach się nie oszczędza. Nowy dom, nowa praca, nowe życie...