RECENZJA
„Klątwa Kryształu”
Autor: Dorota Cieśla
Wydawnictwo: WFW
"Idę po ciebie słyszała w głowie ochrypły, męski głos, a przed oczami widziała ciemne głębokie spojrzenie wilczych oczu - Idę po ciebie- szeptał w jej stronę."
Wyobraź sobie świat, w którym każda kropla krwi może obudzić pradawną magię, las skrywa więcej tajemnic niż ludzie, a przeznaczenie jest przeciwnikiem, którego nie da się pokonać. Właśnie tam zabiera czytelnika „Klątwa Kryształu”, która zaskakuje rozmachem, klimatem i emocjami znacznie większymi, niż można się spodziewać.
Już od pierwszych stron poczułam, że wchodzę do świata, który ma własny rytm, własne prawa i własne sekrety. Świata, gdzie pradawna magia nie jest darem, lecz ciężarem. Gdzie las pamięta więcej niż ludzie, krew potrafi obudzić uśpioną moc, a przeznaczenie cierpliwie czeka na moment, w którym upomni się o każdego.
Poznajemy Hyldię, dziewczynę odnalezioną w głębi lasu. Nie pamięta swojego imienia, przeszłości ani tego, dlaczego tajemniczy znak na jej karku wywołuje tyle strachu. Wie tylko, że coś ją nieustannie przywołuje. Coś obserwuje każdy jej krok.
Z każdą kolejną stroną tajemnic przybywa zamiast ubywać.
A czytelnik, podobnie jak bohaterowie, coraz głębiej zanurza się w opowieść, z której nie sposób się wyrwać.
Dorota Cieśla stworzyła świat imponujący rozmachem. Prastare lasy, Wilczy Lud, runy, dawne wierzenia i Kryształy nie są jedynie efektowną dekoracją. To fundament całej historii – żywy organizm, który oddycha razem z bohaterami i nieustannie wpływa na ich los.
To fantasy zbudowane z ogromną dbałością o szczegóły, w którym czuć pasję autorki do tworzenia własnej mitologii.
Największym skarbem tej powieści są jednak bohaterowie.
Nie są nieskazitelni.
Błądzą.
Cierpią.
Popełniają błędy.
Boją się.
I właśnie dlatego są tak prawdziwi.
Największe wrażenie zrobił na mnie Wahul.
To bez wątpienia jedna z najbardziej fascynujących postaci, jakie spotkałam w polskiej fantastyce.
Jest legendą.
Jest wojownikiem.
Jest postrachem swoich wrogów.
Kiedy wpada w Furię, sama natura zdaje się odpowiadać na jego gniew. Ziemia drży pod stopami, wiatr wyje pomiędzy drzewami, a ogień pochłania wszystko, co stanie na jego drodze.
Ale jego największa siła nigdy nie wynikała z potęgi.
Największą siłą Wahula jest jego serce.
Autorka stworzyła bohatera niezwykle złożonego, rozdartego pomiędzy obowiązkiem, przeznaczeniem i uczuciem, którego nie potrafi się wyrzec. Pod maską niepokonanego wojownika ukrywa człowieka noszącego w sobie ogrom bólu, tęsknoty i samotności.
Im więcej poznajemy jego przeszłości, tym mocniej rozumiemy każdą decyzję, każdy wybuch gniewu i każde poświęcenie.
Nie sposób go nie pokochać.
Relacja Hyldii i Wahula zachwyciła mnie od pierwszego spotkania.
Nie opiera się na prostych schematach ani łatwych rozwiązaniach.
Budują ją spojrzenia, milczenie, wzajemne zaufanie, cierpienie i nieuchronność przeznaczenia.
To uczucie dojrzewa powoli, ale uderza z ogromną siłą.
Każda wspólna scena wywołuje emocje.
Każde rozstanie boli.
Każda rozmowa niesie za sobą znaczenie.
Na uwagę zasługują również pozostali bohaterowie.
Sedrig urzeka dobrocią i oddaniem.
Rag pokazuje, że honor może kryć się nawet pod twarzą wojownika budzącego strach.
Tutaj nie ma postaci jednowymiarowych.
Każdy niesie własne rany.
Każdy prowadzi własną walkę.
Ogromnym atutem powieści jest budowanie napięcia.
Autorka nie pozwala czytelnikowi odetchnąć na długo.
Gdy wydaje się, że bohaterowie odnaleźli bezpieczną przystań, los natychmiast odbiera im złudzenia.
Każda odpowiedź rodzi kolejne pytania.
Każda tajemnica prowadzi do następnej.
Każdy wybór ma swoją cenę.
Zachwycił mnie również motyw Kryształów.
To znacznie więcej niż źródło magicznej mocy.
Stają się symbolem pokusy, nadziei, przeznaczenia i ceny, jaką trzeba zapłacić za każdą decyzję.
Tutaj magia nigdy nie jest darmowa.
Zawsze czegoś żąda.
I zawsze o coś walczy.
Finał…
To prawdziwy emocjonalny nokaut.
Ostatnie rozdziały pochłonęłam z bijącym sercem.
Bitwy są spektakularne, brutalne i niezwykle filmowe.
Jednak to nie one poruszają najbardziej.
Najbardziej poruszają wybory bohaterów.
Ich strach.
Ich rozpacz.
Ich miłość.
Ich poświęcenie.
Dorota Cieśla udowadnia, że największe zwycięstwa rodzą się nie z potęgi miecza ani magii.
Rodzą się z odwagi, by kochać wtedy, gdy wszystko zdaje się stracone.
„Klątwa Kryształu” jest historią o pamięci, lojalności, przebaczeniu, przeznaczeniu i uczuciach silniejszych od czasu, śmierci oraz najokrutniejszych klątw.
To książka, która zachwyca wykreowanym światem, wzrusza emocjami i zostawia czytelnika z poczuciem, że właśnie uczestniczył w czymś naprawdę wyjątkowym.
A Wahul…
Nie jest bohaterem, którego się tylko pamięta.
On staje się bohaterem, za którym zwyczajnie się tęskni.
Jeżeli szukacie fantasy, które zachwyca klimatem, dopracowanym światem, niejednoznacznymi bohaterami i emocjami, od których trudno się uwolnić, „Klątwa Kryształu” jest powieścią, którą po prostu musicie przeczytać.
To jedna z tych historii, które kończą się wraz z ostatnią stroną…
…ale w sercu czytelnika trwają jeszcze bardzo, bardzo długo.
Wydawnictwo: Warszawska Firma Wydawnicza
Data wydania: 2025-05-10
Mirela Marcinek
Ognie Worduny to kontynuacja Klątwy Kryształu – choć można po nią sięgnąć również bez znajomości pierwszego tomu. Akcja rozpoczyna się dokładnie...