Kraje Orientu przyciągają swoją tajemnicą, bogactwem, przepychem, ciekawią swoją kulturą i zwyczajami. Do ludzi niepowiązanych z Królestwem Arabii Saudyjskiej docierają nieliczne informacje na temat życia w tym miejscu, chociaż pewnie dla wielu osób jest to intrygujący temat.
Autorka, Tanya Valko przez wiele lat mieszkała w krajach Bliskiego Wschodu, na podstawie swoich doświadczeń i obserwacji napisała dwutomowy cykl książek. Pierwsza część to "Kobiety bez twarzy. Pierwszy szok".
Dyplomata Piotr Kozieło zostaje skierowany na placówkę do Królestwa Arabii Saudyjskiej. Wraz z nim wyjeżdża żona Hanka, która ze wszystkich sił chciałaby pojechać w zupełnie inne miejsce na ziemi. Jednak praca męża wymaga wyjazdu na kilka lat, bez względu na towarzyszące tej decyzji emocje. Po niedługim czasie do ambasady dociera również córka Koziełów, nastoletnia Karolina.
Pobyt w tym odległym kraju od samego początku zaskakiwał, przede wszystkim Hankę, która nie potrafiła się dostosować do panujących obostrzeń i obyczajów. Kobieta w ojczyźnie była bardzo samodzielna, pracowała, prowadziła samochód, ubierała się w modne stroje, teraz musi zrezygnować ze swoich ulubionych czynności i posłusznie wpasować się w zupełnie inną rzeczywistość. Wszystkie zaskakujące sytuacje, często smutne, restrykcyjne, czasem przerażające kształtują życie ludzi w obcym kraju. Zdarzają się momenty wywołujące uśmiech, czasem taki przez łzy, ponieważ nie do końca bohaterowie potrafią się odnaleźć w miejscowych zwyczajach.
Czy rodzina Koziełów zaaklimatyzuje się w nowym miejscu i jak poradzi sobie z zupełnie odmiennym życiem?
Z ogromną ciekawością przeczytałam powieść, która mnie bardzo wzruszyła, jednocześnie zaniepokoiła i skłoniła do refleksji. Niesamowicie emocjonalna opowieść, gdzie z każdą stroną odkrywany nowe informacje dotyczące Bliskiego Wschodu. Wiele obostrzeń, zakazów, szczególnie dla kobiet, które nie mają możliwości żyć tak jak w innych krajach, lecz zmuszane są dostosować się do trudnej dla nich codzienności. Zdarzają się osoby ryzykujące swoim zdrowiem i życiem, aby zaznać wolności i wyrwać się ze sztywnych, narzuconych ram.
Autorka w bardzo interesujący sposób przybliżyła fakty, budujące obraz całości, kulturę, religię, tradycje, ciemne i jasne strony życia.
Dobra, mocna książka.
Gorąco polecam, czytajcie
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2025-10-14
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Ewa_czytajac
Hamid dostarcza materiały wybuchowe przeciwnikom dyktatora w Trypolisie. Pomaga Muaidowi dokonać zamachu na Kaddafiego. Wojna w Libii dobiega końca. Po...
Osiemnastoletnia Dorota zakochuje się w przystojnym doktorancie informatyki, nie bacząc na to, ze jej wybranek jest... Arabem. Chłopaka nie akceptuje ani...