Okładka książki - Kobiety Romanowów (#3). Piękność z lodu. Kobiety Romanowów, tom 3

Kobiety Romanowów (#3). Piękność z lodu. Kobiety Romanowów, tom 3

Cóż, Monika Raspen znów to zrobiła! Trzecia część cyklu "Kobiety Romanowów" zachwyciła mnie lekkością pióra, żywymi bohaterami i opowiedzianą na nowo historią rodziny cara Mikołaja II. Niby znana, a jednak wciąż zaskakująca.

"Piękność z lodu" miałam przyjemność przeczytać w ramach #współpracabarterowa z @wydawnictworeplika❤️

Powieść ukazuje burzliwy początek XX w. (czas akcji to lata 1905-1914), kolejne spiski i intrygi Loży Feniks mają na celu wywołanie rewolucji społecznej, zerwanie więzi z rodziną carską przez zdyskretydowanie mnicha Grigorija Rasputina, cenionego przez carycę za leczenie carewicza Aleksego, chorującego na hemofilię.

Bardzo poruszyła mnie opowieść o Tamarze, która przejmuje w rodzinie rolę nieobecnej matki. Caryca jest bowiem skupiona na zdrowiu i życiu syna. Ból zaniedbywanych przez matkę carewien skutkuje samotnością, ale i problemami psychicznymi. Kompulsywne objadanie się słodyczami przez Marię jest tego znamiennym przykładem. Wiele emocji wywołał u mnie debiutancki bal Olgi i Tatiany, które stawiają pierwsze kroki w świecie arystokracji, intryg i plotek, przyciągają męskie spojrzenia i marzą o uczuciu. Szczególnie boli myśl, że ich życie tak szybko się skończyło.

Piękna jest historia o Marii Dagmar, oddanej córce cara (autorska wena), która odkrywa swój talent rysowania i projektowania olśniewającej biżuterii, a uczy się od najlepszych w pracowni Piotra Fabergé. Jest obdarzona darem (albo przekleństwem) widzenia przyszłości i te reminiscencje pojawiają się wielokrotnie w powieści, prorokując przyszłość bohaterów i trudne momenty historii, w których wezmą udział. Zresztą wątek biżuterii pojawia się wielokrotnie, kusząc zmysły i wywołując pożądanie tymi opisami precjozów. Opisy są tak sugestywne, że czułam zapach wspomnianej w powieści Bursztynowej Komnaty.

Autorka przypisuje Zygfrydowi zu Kleinitzowi demoniczne zło, niosące krew i śmierć, gdzie się pojawi. Kojarzy mi się z Józefem Balsamo vel Alessandro Cagliostro z powieści Dumasa ojca❤️

Nie ukrywam, że trylogia Moniki Raspen jest jedną z serii powieści historycznych, które bardzo cenię. I to nie wynika ze współpracy barterowej ani wielkiej sympatii, którą ją darzę. Uważam, że jest przykładem doskonałej beletrystyki, która nie tylko gwarantuje doskonałą rozrywkę, burzę emocji i mile spędzony czas, ale też dostarcza prawdziwych informacji historycznych. Jestem pełna podziwu, bo wiem, że zdobycie takiej wiedzy i wartościowych źródeł historycznych wymaga nakładu czasu i pracy.

Projekt graficzny okładki i barwionych stron fantastycznie podkreśla klimat i czas fabuły.

Bardzo serdecznie dziękuję Autorce i Wydawcy za egzemplarz recenzencki❤️

Informacje dodatkowe o Kobiety Romanowów (#3). Piękność z lodu. Kobiety Romanowów, tom 3:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2025-11-18
Dodał/a opinię: an-ia1

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Kobiety Romanowów (#3). Piękność z lodu. Kobiety Romanowów, tom 3

Kup książkę Kobiety Romanowów (#3). Piękność z lodu. Kobiety Romanowów, tom 3

Babel. Pocałunek śmierci
Monika Raspen0
Okładka ksiązki - Babel. Pocałunek śmierci

Rok 1968. W angielskim szpitalu leży ciężko chora pacjentka o tajemniczej przeszłości, którą odsłania w swoich wspomnieniach... Jest rok 1925. Międzywojenna...

Wnuczka Fabergé. Kobiety Romanowów
Monika Raspen0
Okładka ksiązki - Wnuczka Fabergé. Kobiety Romanowów

Wielkie miłości i wielkie rozczarowania Upalny sierpień 1902 roku. Do Petersburga przybywa młoda ukraińska szlachcianka Irina Dumina. Uwiedziona przez...