Okładka książki - Kobiety Romanowów (#3). Piękność z lodu. Kobiety Romanowów, tom 3

Kobiety Romanowów (#3). Piękność z lodu. Kobiety Romanowów, tom 3

Petersburg - Wenecja Północy, białe noce, niemy świadek tragicznej historii życia Romanowów i osób z nim powiązanych. Książki Moniki Raspen, która jest wprost fenomenalną lekcją historii podaną czytelnikowi w sposób interesujący i wciągający. Pisarka bowiem udowadnia po raz kolejny, że historia nie musi być nudna, może być intrygująca, wciągajaca, wspaniała.

Ten tom, odniosłam osobiste wrażenie, gra mocno na emocjach czytelnika, albowiem jego treść niejednokrotnie mnie przerażała, budziła strach, obawę. Więcej bowiem w tej powieści brutalności, śmierci, zbrodni, choroby.

Postacie zadziwiają swoją realnością i różnorodnością charakterów. Zaintrygowała mnie postać Rasputina, niesamowicie ciekawiły losy małej Marii Dagmar, budziły smutek zmagania małego carewicza z chorobą. Autorka ukazuje Romanowów jako rodzinę pełną indywidualnych dramatów, zmuszając do refleksji nad kosztem władzy, kłamstwem i walką o bycie sobą w świecie politycznych oczekiwań i intryg. Książka zadowoli tych, którzy szukają w literaturze głębi, autentyczności i pięknej narracji. Zachwycającej, jak przepiękne precjoza Fabergé. Błyszczące, bogate w szczegóły, dokładne i zadziwiające przyszłe pokolenia tak jak, mam nadzieję, ta trylogia Moniki Raspen.

Swoją "cegiełkę" dołożyło też wydawnictwo tworząc z książki swego rodzaju dzieło sztuki. Zadziwiające nie tylko barwionymi brzegami, ale również precyzją szczegółów i wykończeniami.

Ta książka, to według mnie obowiązkowa pozycja dla fanów powieści historycznych, książek z historią w tle, szczególnie tych, zafascynowanych życiem w carskiej Rosji.

Mnie osobiście ta powieść nie zawiodła, zauroczyła, ale i pozostawiła pewien niedosyt nie ukazała bowiem tak do końca tragicznego końca Rasputina czy carskiej rodziny. Dała jednak odpowiedź na to najważniejsze pytanie: kim jest tytułowa "piękność z lodu". Odpowiedź jest zaskakująca.

Informacje dodatkowe o Kobiety Romanowów (#3). Piękność z lodu. Kobiety Romanowów, tom 3:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2025-11-18
Dodał/a opinię: Zaczytanyzakatek

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Kobiety Romanowów (#3). Piękność z lodu. Kobiety Romanowów, tom 3

Kup książkę Kobiety Romanowów (#3). Piękność z lodu. Kobiety Romanowów, tom 3

Czartoryska. Opowieść o matce
Monika Raspen0
Okładka ksiązki - Czartoryska. Opowieść o matce

Historia kolejnego pokolenia kobiet z rodu Czartoryskich pełna zaskakujących i mrocznych tajemnic Szokująca realizmem opowieść o świecie XVIII wiecznej...

Wnuczka Fabergé. Kobiety Romanowów
Monika Raspen0
Okładka ksiązki - Wnuczka Fabergé. Kobiety Romanowów

Wielkie miłości i wielkie rozczarowania Upalny sierpień 1902 roku. Do Petersburga przybywa młoda ukraińska szlachcianka Irina Dumina. Uwiedziona przez...