Okładka książki - Koreański koncert uczuć (barwione brzegi)

Koreański koncert uczuć (barwione brzegi)

"Koreański koncert uczuć" to piękna historia miłosna z k-popem w tle. Sięgając po tę książkę, byłam bardzo ciekawa, czy autorce udało się w sposób niewymuszony połączyć polską literaturę z koreańskimi klimatami. I wiecie co? Katarzyna Grabowska zrobiła to świetnie. Napisała cudowną obyczajówkę, która łączy w sobie znany z polskiej literatury styl powieści romantycznych i azjatycką kulturę oraz fenomen gwiazd tamtejszej sceny muzycznej. To romantyczna historia, która pokazuje, że od przeznaczenia nie da się tak łatwo uciec, a samo życie może być nieprzewidywalne.

Jae Woong to znany wokalista jednego z najbardziej popularnych boysbandów k-popowych na świecie. Chłopak miał trudne dzieciństwo, bardzo wcześnie stracił matkę, a jego biologiczny ojciec wyparł się go. Życie chłopaka układa się jednak tak, że zostaje on jednym z członków grupy Ol4u i robi zawrotną karierę. Kiedy wraz z zespołem przyjeżdżają do Polski, aby zagrać koncert, kolega z grupy robi mu żart i zostawia samego na leśnym parkingu. Z opresji ratuje go Sara, którą właśnie porzucił niedoszły narzeczony. Czy to przedziwne spotkanie było ich przeznaczeniem? Może wszystko potoczyłoby się inaczej, gdyby nie fakt, że nieznajomy nie powiedział Sarze, kim naprawdę jest.

Czytało mi się tę książkę z niezwykłą lekkością. To była ładna, momentami wzruszająca historia. Podobało mi się równoległe prowadzenie akcji i rozwinięcie historii Woonga. Jego strach przed odrzuceniem był zrozumiały dzięki temu, że wcześniej dowiadujemy się więcej o jego przeszłości. Fajnie, że autorka zawarła elementy kulturowe i potrafiła w pewien sposób wejść w rolę przewodniczki.

Sięgając po tę książkę, trzeba wziąć pod uwagę, iż jest to fikcja, bo czepialscy mogą mieć tu kilka kłopocików. Odbywa się tu takie niewielkie balansowanie na granicy małego absurdu. Niektóre wydarzenia były jak na mój gust dość mocno podkoloryzowane, łącznie z zakończeniem, ale! ale! należy pamiętać, że jest to fikcja literacka, a nie biografia czy reportaż, gdzie należy sztywno trzymać się faktów. Nawet jeśli ta powieść zawiera odklejone od możliwie rzeczywistych wydarzeń fragmenty i mogą one nieco uwierać odbiorcę, to i tak ma w sobie mnóstwo uroku i mnie to absolutnie nie przeszkodziło w dobrym spędzeniu czasu z tą lekturą.

Czy polecam? A pewnie, że tak! Ta książka serwuje całą gamę emocji i ma w sobie coś, co sprawia, że czyta się ją z ogromną przyjemnością i zainteresowaniem.

Informacje dodatkowe o Koreański koncert uczuć (barwione brzegi):

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2024-09-24
Dodał/a opinię: zaczytania

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Koreański koncert uczuć (barwione brzegi)

Kup książkę Koreański koncert uczuć (barwione brzegi)

Zagubieni w kłamstwie
Katarzyna Grabowska 0
Okładka ksiązki - Zagubieni w kłamstwie

Próba odzyskania rodzinnej firmy wiąże się z kolejnymi dramatycznymi wydarzeniami. Skarbiesz nie jest już bezpiecznym miejscem i nawet obecność...

W imię zemsty
Katarzyna Grabowska0
Okładka ksiązki - W imię zemsty

W świecie, w którym liczą się pieniądze i wpływy, nie ma miejsca na litość. Nawet miłość nie może stanąć na drodze do realizacji celu. Ważne jest tylko...