Koko i Yum Yum na wakacjach
"Kot, który lubił Brahmsa", autorstwa Lilian Jackson Braun, to piąty tom serii "Kot, który....".
Seria kryminałów liczy 30 tomów i jej bohaterami są Jim Qwilleran, dziennikarz oraz dwa syjamskie koty: Koko i Yum Yum.
Po Herculesie Poirot jest to drugi mój ulubiony literacki detektyw. Cechuje go podobna do Herculesa powściągliwość oraz imponujące wąsy.
W tej części serii bohaterowie udają się na wakacje, a tam, tradycyjnie, nie obędzie się bez przestępstw. Oczywiście dużą rolę w rozwiązaniu zagadki odegrają koty, szczególnie genialny Koko. Bardzo podoba mi się rola obu kotów w tropieniu sprawców przestępstw przez Qwillerana. Nigdy nie jesteśmy do końca pewni, czy faktycznie to koty są genialnymi detektywami, czy ich właściciel, który za pomocą dedukcji oraz skojarzeń nasuwających się w wyniku kocich wyczynów, rozwiązuje zagadki.
Każdy z tomików ma jakiś motyw przewodni. Tutaj, jest to muzyka Brahmsa. Brahms i kryminał? Przecież muzyka łagodzi obyczaje! Cóż, żeby się tego dowiedzieć, trzeba samemu sięgnąć po tę książkę.
Dodam tylko od siebie, że jeśli istnieje reinkarnacja, to chciałabym w przyszłym życiu być jednym z kotów Qwillerana.
Informacje dodatkowe o Kot, który lubił Brahmsa.Tom 5:
Wydawnictwo: Elipsa
Data wydania: 2008 (data przybliżona)
9788361226451
Pani_Wu