Okładka książki - Kres zła

Kres zła

Lublin, to tam dochodzi do brutalnych zabójstw, a na ciałach ofiar zostawia tajemnicze znaki. Komisarz Deryło zmaga się z demonami przeszłości, a tajemniczy seryjniak "cztery iks" z który teoretycznie powinien być martwy powraca?! Trop prowadzi do tajemniczego ośrodka, miejsca w którym zło ma zupełnie inne znaczenie.

~

Komisarz coraz częściej myśli o emeryturze lecz ponownie staje w centrum wydarzeń. W śledztwie pomagają mu Okresy Rembert i Honoriusz Mond. Pomagają mu przede wszystkim spojrzeć na to zupełnie z innej strony. Co wydarzy się w Lublinie? Czy sprawca zostanie złapany? Czy demony przeszłości faktycznie powrócą?

~

Autor z wyczuciem prowadzi całą akcje i przeprowadza czytelnika w mroku i wielkim niepokoju. Ukazuje też jak szybko zaciera się granica między człowiekiem a potworem. Akcja naprawdę toczy się szybko i dynamicznie co powoduje, że czytelnik wręcz chłonie całość. Każdy kolejny rozdział dodaje element do układanki a rozwiązanie zbrodni jest bliskie.

~

Trochę przerażały mnie opisy tych wszystkich zbrodni i ofiar, dla osób wrażliwych to przyjemnie nie jest. Nawet bym mogła powiedzieć że wręcz obrzydliwe. Finał historii zaskakuje a rozwiązanie trochę mnie zaskoczyło.

~

Twórczość autora jest dość specyficzna, a cała ta historia owiana jest mrokiem i tajemnica, mogę śmiało powiedzieć, że to podchodzi trochę od kryminał psychologiczny. Na pewno to nie jest książka dla każdego. Przede wszystkim osoby wrażliwe mogą czuć dość duże obrzydzenie w niektórych sytuacjach.

~

"Kres zła" to mocny i niepokojący kryminał, który potrafi zaskoczyć. Na pewno odnajdą się w nim fani mocnego pióra. Mimo tych opisów, które momentami mroziły mi krew w żyłach to książka mi się podobała. Polecam na pewno się nie zawiedźcie ale zdecydowanie nie polecam czytelnikom poniżej 16 roku życia!

Dziękuję wydawnictwu Filia za egzemplarz ❤️

Informacje dodatkowe o Kres zła:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-10-15
Dodał/a opinię: Joanna Szymczak

Tagi: Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Kres zła

Kup książkę Kres zła

Miłość i wojna (audiobook)
Max Czornyj0
Okładka ksiązki - Miłość i wojna (audiobook)

Łódź. Ziemia obiecana. 1938 rok. Świat rodzących się fortun i okrutnej biedy. W życiu Franciszka Brilke, człowieka wielu kultur i narodowości, pojawia...

Heraklia Płaro i Arnold Lupę. Wyższa szkoła detektywów
Max Czornyj0
Okładka ksiązki - Heraklia Płaro i Arnold Lupę. Wyższa szkoła detektywów

Heraklia Płaro i Arnold Lupę znowu na tropie! Tym razem kuzynostwo musi stawić czoła kolejnym zagadkom, aby zdobyć licencję Międzynarodowych Detektywów...