Okładka książki - Kroki między nami

Kroki między nami

“Między jednym a drugim krokiem może zmieścić się całe życie”.

Ona nie ma imienia. Córka mafijnego bossa. Od dzieciństwa zamknięta w złotej klatce, tłamszona przez obecność ojca – charyzmatycznego, wpływowego, groźnego. Całe życie uczyła się być kimś, kogo oczekiwano. Grać. Milczeć. Ukrywać siebie. Aż do momentu, gdy na jej drodze pojawia się on – tajemniczy, zamknięty w sobie, nieprzenikniony Bastian. Tajny agent, który nie powinien był się zbliżyć. Od pierwszego spojrzenia – niepozornego, ale naznaczonego czymś więcej – zaczyna dziać się między nimi coś... nienazwanego. Ukrytego. Zakazanego. Wirują między nimi spojrzenia, delikatne gesty, ułamki ciszy, które znaczą więcej niż słowa. On – agent CIA. Ona – wychowana w cieniu mafii. Po dwóch stronach barykady. Nie ma między nimi dotyku, nie ma bliskości, nie ma fizyczności. A jednak rodzi się więź. Głęboka, intensywna, nie do podrobienia.

Książka wydana pod pseudonimem. Ana Maya – jej styl – prosty, subtelny, a jednak głęboki. Każde zdanie wybrzmiewa jak echo czegoś niewypowiedzianego. Hipnotyzuje. Porusza. Emocje dawkowane ostrożnie, jakby każde słowo miało swoją wagę, swoją chwilę. Niby nic się nie dzieje – a dzieje się wszystko. Akcja toczy się powoli, jakby celowo, pozwalając czytelnikowi zanurzyć się, przystanąć, poczuć. To powieść pełna ciszy, półcieni, niedopowiedzeń. Bohaterowie – nietuzinkowi, zapadający w pamięć. Ona – milcząca wojowniczka, od dziecka uczona, jak przetrwać. Maski, które nosi, to nie jej wybór – to jedyny sposób, by nie zniknąć. Gra narzuconą jej rolę z precyzją, ale pod spodem skrywa kruchość, ból, nadzieję.

Ana Maya stworzyła opowieść delikatną, dojrzałą, piękną w swojej prostocie i pełną emocjonalnych niuansów. Spotkanie przez przypadek. Relacja z góry skazana na klęskę. Ale uczucia nie pytają o zgodę. Czas mija, mijają lata... a oni wciąż w sobie trwają. W milczeniu. W spojrzeniach. W pamięci. W ciszy głośniejszej niż krzyk. Wędrujemy razem z bohaterką przez zimne, surowe miasta Europy – piękne i obojętne, jakby były tylko tłem dla jej wewnętrznej walki. Czułość, ból, samotność. Szukanie miejsca dla siebie, przystani, która nie istnieje. Każde ich spotkanie to kolejna próba. On pyta. O przeszłość. O to, o czym ona chce zapomnieć. Ale niektórych rzeczy nie da się wymazać. Milczenie staje się wyborem. Jedynym możliwym.

To mądra, dojrzała, nienachalna książka. Subtelna, ale pełna emocji. Wymagająca uważności. Wciągająca powoli. Delektowałam się każdym zdaniem. Każdym gestem. Każdą ciszą. Bardzo polecam. Naprawdę warto. Tatiasza i jej książki :)

Informacje dodatkowe o Kroki między nami:

Wydawnictwo: Czwarta Strona
Data wydania: 2025-08-13
Dodał/a opinię: Wiesława Biegańska

Zobacz opinie o książce Kroki między nami

Kup książkę Kroki między nami