Okładka książki - Król Popiel i inne wiersze

Król Popiel i inne wiersze

„Król Popiel i inne wiersze” Czesława Miłosza to dzieło, które w mojej ocenie jawi się nie jako spójny monolit, lecz jako fascynujący, momentami wręcz dramatyczny zapis człowieka stojącego na egzystencjalnym i twórczym rozdrożu. Lektura tego tomu jest doświadczeniem wymagającym, które nie pozwala na pośpieszne kartkowanie; to poezja, która zmusza do wielokrotnego powracania do tych samych fraz, rodząc w czytelniku głębokie poczucie osobistego spotkania z autorem, który sam próbuje zdefiniować siebie na nowo.

Największą i najbardziej uderzającą zaletą tego zbioru jest niesamowita plastyczność i sensoryczność języka, jakim posługuje się Miłosz. Poeta z genialną precyzją, daleką od taniej, ostentacyjnej ornamentyki, potrafi przekuć najbardziej abstrakcyjne, filozoficzne rozważania w namacalne obrazy. Kiedy pisze o codzienności - o świetle poranka, ptakach, wodzie czy architekturze - zmysłowy konkret staje się portalem do rozważań o uniwersalnym wymiarze ludzkiego losu. Niezwykle poruszająca jest ta podwójna perspektywa: z jednej strony bolesny, emigracyjny dystans wygnańca, z drugiej zaś - uderzająca intymność i aktualność pytań o tożsamość, o to, co właściwie oznacza bycie sobą w świecie, który bezustannie ulega destrukcji. Miłosz genialnie dekonstruuje wielkie narracje historyczne i polityczne, pokazując, że instytucje mijają, a ludzka natura i mechanizmy władzy pozostają niezmienne. Ta wielowarstwowość, gdzie historia miesza się z mitologią, snem i czystą metafizyką, sprawia, że tom ten potrafi autentycznie olśnić i rezonować w czytelniku przez długie dni. Na osobne brawa zasługuje samo wznowienie - edycja wzbogacona o reprodukcje autorskich rękopisów oraz znakomite, rzetelne opracowania krytyczne na końcu książki tworzy niepowtarzalny, niemal intymny klimat obcowania z procesem twórczym noblisty.

Tom ten nie jest jednak wolny od słabszych stron i potknięć, które mogą zaważyć na ostatecznym odbiorze. Przede wszystkim jest to zbiór wewnętrznie niespójny i kompozycyjnie nierówny. Obok utworów absolutnie genialnych, przejmujących, wręcz intymnych i uderzająco celnych, czytelnik trafia na fragmenty zdecydowanie przyciężkawe, nużące i niepotrzebnie wydłużone. Miłosz momentami wpada w ton nazbyt hermetyczny, przez co niektóre wiersze tracą swoją magnetyczną siłę i zaczynają generować u odbiorcy poczucie intelektualnego zmęczenia zamiast satysfakcji. To rozchwianie temperatury emocjonalnej i artystycznej sprawia, że nie każda próba zmierzenia się z tym tomem kończy się pełnym zrozumieniem za pierwszym razem - książka bywa kapryśna i wymaga od nas ogromnego kredytu zaufania oraz specyficznego, spokojnego nastroju.

Moja subiektywna opinia lokuje się gdzieś pomiędzy głębokim zachwytem nad pojedynczymi błyskami geniuszu a lekkim rozczarowaniem całościową konstrukcją tomu. Przechodziłam podczas tej lektury przez całe spektrum emocji - od absolutnego oczarowania prostotą i pięknem poetyckiego obrazowania, które potrafiło całkowicie przedefiniować moje patrzenie na świat, aż po momenty zniecierpliwienia i znużenia trudniejszymi pasażami. Urzekł mnie ekopoetycki rys niektórych utworów oraz ta niesamowita mądrość człowieka, który godzi się z własnym przeznaczeniem i nieuchronnością przemijania. Doceniam ten tom jako niezwykle ważny, egzystencjalny próg w twórczości poety, choć jako zamknięta całość pozostawia on we mnie pewien niedosyt.

Informacje dodatkowe o Król Popiel i inne wiersze:

Kup książkę Król Popiel i inne wiersze

Korespondencja
Czesław Miłosz0
Okładka ksiązki - Korespondencja

`Spotkanie wypadło raczej policyjnie niż sentymentalnie z matką ziemią rodzinną. Potem miałem jeszcze parę przykrości więc postanowiłem uciec z Warszawy...

Wygnanie i powroty. Publicystyka rozproszona z lat 1951-2004. Część 1
Czesław Miłosz0
Okładka ksiązki - Wygnanie i powroty. Publicystyka rozproszona z lat 1951-2004. Część 1

Imponujący zbiór tekstów z lat 1951-2004 tworzy plastyczne i ruchome tło dla życiowych perypetii oraz umysłowych przygód Czesława Miłosza - od decyzji...