Okładka książki - Królowa Zabójców

Królowa Zabójców

RECENZJA

„KRÓLOWA ZABÓJCÓW”

AUTOR: MAGDALENA SZWEDA

„Pragnienie innego życia okazało się moją zgubą. Powinnam chronić się za wszelką cenę, a nie odsłaniać serce, które i tak składało się z samych blizn. Teraz znowu krwawiło, a świeża rana niebezpiecznie się powiększała. Nikt i nic nie było w stanie jej załatać”.

„Królowa Zabójców” to niebanalny, zaskakujący romans mafijny z wątkiem sensacyjnym. Emocjonalna karuzela, która nie zna słowa „zatrzymaj się ”. Historia osnuta mrocznym klimatem, który brutalnie wciąga czytelnika w niebezpieczną grę. Niebezpieczna namiętność, twarde zasady, pożądanie, porachunki mafijne, walka pomiędzy braćmi, tajemnice, kłamstwa, brak skrupułów, mafia, płatna zabójczyni, zlecenie zabójstwa, plot twisty, drama, śmiech, wzruszenie, niebezpieczeństwo, pojawiające się uczucia i czasem chęć potrząśnięcia bohaterami, to wszystko znajdziemy w tej historii. Dialogi świetnie poprowadzone, naturalne, ociekające sarkazmem i nutką humoru. Intensywne przeżycia, uczucia, emocje, czyhające niebezpieczeństwo, zaskakujące zwroty, to wszystko sprawia, że historia utrzymuje napięcie na najwyższym poziomie, od samego początku do końca. Po mału odkrywamy wszystkie karty, dzięki czemu poznajemy, wszystkie skrywane tajemnice i inaczej spojrzymy na bohaterów. Autorka zgrabnie połączyła wszystkie wątki, dając odurzającą mieszankę wrażeń. Fabuła książki znakomicie poprowadzona. Książkę czyta się błyskawicznie.

Napisana w większości z perspektywy Leny i Ignazia, dzięki czemu możemy idealnie ich poznać, zobaczyć ich myśli, uczucia, co czują, jakie emocje w nich siedzą i co planują.

Bohaterzy fantastycznie wykreowani, wyraziści, silni, różnorodni, pewni siebie, wielowymiarowi, skomplikowani, bezwzględni i skrzywdzeni przez los. Relacja pomiędzy głównymi postaciami Leną a Ignazio, ciekawie doprowadza. Prowadzą ze sobą swoistą grę. Gdy przebywali między sobą, powietrze wręcz gęstniało, iskry latały, a oni igrali z ogniem. Staną do walki ze swoimi demonami przeszłości. Liczy się dla nich osiągnięcie celu.

Lena to silna, zadziorna, intrygująca kobieta, która nie okazuje słabości, jest niezwykle inteligentna, ukrywa się za grubym murem, starając się udowodnić wszystkim, jak jest silna. Zabija z zimną krwią, wykonując każde zlec bez cienia wahania. Jest samowystarczalna. Jej przeszłość ją naznaczyła i wciągnęła w piekło, a ona okryła się mrokiem, z którego nie potrafiła wyjść. To kobieta, która nosi rany, zdobiące jej ciało i umysł. Na pierwszy rzut oka, wydaje się zepsuta do szpiku kości, bez sumienia, jednak to tylko pozory, a poznając ją i jej historię zobaczymy, że wyłącznie chroniła swoje serce, otaczając się murem nie do przebicia. Jej cięty język, doprowadza do ciekawych sytuacji. Podobało mi się, to, że do końca była sobą, nie zmieniła się w ciepłą kluchę, choć delikatnie otworzyła swoje pokiereszowane serce.

Ignazio sprawiał wrażenie pozbawionego serca potwora czyhającego na swoją ofiarę. Bardzo szybko ulegał emocjom. Lena doprowadzała go do szaleństwa.

„Ludzie, którzy kochali prawdziwie, stawali się słabi, podatni na ciosy, a przede wszystkim nieostrożni. Dlatego wolałam przez życie kroczyć w samotności, tak byto zdecydowanie łatwiej”.

Lena dostaje zlecenie na samego Ignazia Salvatore, jednak wie, że to nie będzie łatwe zadanie, ponieważ mężczyzna otaczał się pokaźną świtą wyszkolonych żołnierzy. Mimo wszystko, pięć milionów to łakomy kąsek, a ona podejmuje się tego zlecenia. Jej życie zaczyna wkradać się pasmo nieszczęść, pech uparcie ją prześladuje, a na karku czuje oddech śmierci. Gdy zaczyna wątpić w to, że wykona zadanie, pojawia się światełko w tunelu. Matka Ignazio poszukuje niani do jego córki. Rex załatwił dla niej rozmowę. Jako Amanda Stones podejmuje się opieki córki Ignazia i przenika do jego świata. Zdaje sobie sprawę, że nie może popełnić żadnego błędu, bo spotka, ją dotkliwa kara. Cierpliwie czeka na odpowiedni moment, by zadać ostateczny cios, jednak wszystko zaczyna się komplikować. Z każdym dniem ich gra staje się coraz bardziej niebezpieczna, a granica między łowcą a ofiarą zaczyna się zacierać. On ją kusił, stanowiąc zakazany owoc, a ona go pożądała, choć zdaje się sprawę, że nie czeka ich szczęśliwe zakończenie. Gdyby wcześniej była świadoma, na co się porywa, nigdy nie zdecydowała się na tę robotę.

-Czy Lenie uda się wykonać zlecenie, zabicia Ignazio Salvatore?

-Jak to zlecenie zmieni życie Leny?

-Czy Lena otworzy swoje czarne serce i wpuści kogoś do środka?

-Czy pragnie, innego życia okaże się dla Leny zgubą?

-Kto zlecił zabójstwo Ignazia?

-Czy Lenę dopadną demony przeszłości?

-Czy Lena przeżyje spotkanie z człowiekiem z przeszłości?

-Co się stanie, gdy Ignazio odkryje, kim jest tak naprawdę Amanda?

-Czy Lena pozwoli Ignazio zbliżyć się do siebie?

-Czy mała Olivia skradnie mroczne serce Leny? Polecam.

Informacje dodatkowe o Królowa Zabójców:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-03-19
Język oryginału: Polski
Dodał/a opinię: Mirela Marcinek

Zobacz opinie o książce Królowa Zabójców

Kup książkę Królowa Zabójców

Doręczyciel
Magdalena Szweda 0
Okładka ksiązki - Doręczyciel

Nowa książka autorki Króla Midasa! Miał ją tylko dostarczyć. Była tylko zleceniem. Życie Lexi Johnson od sześciu lat przypominało prawdziwy koszmar....

Pączuś
Magdalena Szweda 0
Okładka ksiązki - Pączuś

"Jeśli musisz zrobić coś dziś, zrób to za tydzień albo wcale." Kamila Paskudzka to trzydziestolatka z burzą rudych loków i krągłościami, których pozazdrościłaby...