Kocham Krystynę! Może to będzie recenzja nieco inna niż wszystkie, ale muszę zacząć od tego wyznania.
Jadąc na Targi do Krakowa zabrałam w podróż tę książkę. Wiedziałam, że na Targach będzie Autorka, więc stwierdziłam, że zobaczę w drodze czy lektura przypadnie mi do gustu i zdecyduję czy iść na spotkanie czy nie. Najpierw zobaczyłam opis na okładce i moja pierwsza myśl "w co ja się w.. kopałam". Jakieś postaci fantastyczne, wampiry, wiedźmy, południce i inne dziwaki, a ja przecież bajek typu fantasy nie czytam. Jakież było moje zaskoczenie, gdy już po kilku stronach okazało się, że z każdym kolejnym zdaniem pysk mi się cieszy coraz bardziej. Przy Złogarku byłam już poskładana i musiałam uważać, żeby ludzie w pociągu nie wzywali na kolejną stację miłych panów z kaftanami. Nie dziwne więc, że do Autorki poleciałam biegusiem. Trochę mi zeszło z lekturą, z powodów remontowo rodzinnych, ale też nie spieszyłam się zbytnio, chcąc mieć ubaw z lektury jak najdłużej.
Matko, jakie to było fajne. Krystyna to południca żyjąca na tym świecie już dość długo. Zażyczyła sobie kiedyś, że nie chce się starzeć i ma do tego odpowiedni amulet, ale już chyba się nudzi i z tych nudów odwala. Potwornie inteligentna, cholernie sarkastyczna, nie potrafiąca ugryźć się w język i wpadająca przez to w tarapaty Krystyna, zostaje podstępem umieszczona w sanatorium dla starych postaci posiadających jakieś moce. Powiedzieć że nie jest zadowolona, to nic nie powiedzieć. Robi wszystko by zrazić do siebie każdego, ale ostatecznie będzie musiała stanąć w obronie tych, z których szydziła.
Fantasy? Być może, ale takie to biere. Humor autorki jest taki mój, że bardziej być nie może.
"Do jasnej Anielki" już czeka na półce, a Sylwia Dec trafia do grona moich ulubionych autorów, więc bardzo proszę o kolejne książki.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2025-10-09
Ksiazkolandia
Na górze gołębie, na dole monstery, Anielka Jasna kręci nowe afery! Wracamy do świata Anielki! Wracamy na osiedle! Absurd, groza, dużo humoru...
Miłość, rock i pelargonie! Pierwsza część przygód wiedźmy balkonowej Anieli Jasnej i jej kota Grażyny. Zapnijcie pasy i ruszajcie na spotkanie z urban...