Małżeństwo nie jest dane raz na zawsze, jest to relacja, o którą trzeba dbać, tak jak o każdą inną, jeżeli popadamy w rutynę, mogą zacząć pojawiać się problemy.
Edyta na swoje czterdzieste urodziny dostaje od męża informacje, że się wyprowadza i będzie miał dziecko z inną kobietą, wtedy jej poukładany świat rozpada się na drobne kawałeczki, na szczęście z czasem zaczyna walczyć o siebie i wracać do normalności.
Do przeczytania tej książki zabierałam się już kilka razy i nie wiem, czego się obawiałam, ponieważ historia jest naprawdę piękna. Opowieść jest ściśle związana z wiarą i pokazuje, że wszystko da się naprawić, chociaż na początku nie mogłam zrozumieć tego, że pomimo zdrady ksiądz namawia małżonków do powrotu, dla mnie jest to nie do pomyślenia, że mąż może odejść do innej kobiety, a jak mu się znudzi wrócić, a wyrozumiała żona ma mu wybaczyć. Jeżeli chodzi o tę historię, jest ona bardziej złożona, winę za rozpad małżeństwa ponoszą zarówno kobieta, jak i mężczyzna, oboje się zaniedbali, widzieli u sobie tylko wady, nie spędzali razem czasu i nie prowadzili szczerych rozmów, mężczyzna okazał się słabszy i zdradził żonę, a to już popchnęło całą lawinę nieszczęść.
Książka pokazuje, jak małżonkowie odkrywają swoje zalety, kiedy są osobno, dostrzegają, jakie popełniali błędy i powoli żałują swoich decyzji, tylko że gdyby nie zdrada pewnie dalej żyliby nieszczęśliwi, ponieważ nie potrafiliby ze sobą szczerze porozmawiać. Pokazane jest tutaj również, jak trójka dzieci podchodziła do tej sytuacji, każde dziecko przeżywało to inaczej i nie każde potrafiło siebie sobie z tym odpowiednio poradzić.
Książka dostarcza nam całej palety emocji i zdecydowanie trzeba przeczytać ją aż do końca, żeby wydać o niej szczerą opinię, ponieważ ja w trakcie postrzegałam ją inaczej, a fakt, że mamy kilku narratorów pozwala lepiej wczuć nam się w sytuacje wszystkich bohaterów i spojrzeć na nich przychylnym okiem.
Wydawnictwo: eSPe
Data wydania: 2023-04-25
Karolina Radlak
Pełna humoru, ciepła i wzruszeń opowieść o miłości, która pozwala sercom znowu bić we właściwym rytmie Gdyby apodyktyczna babcia Emilia wiedziała, czym...
Przejmująca opowieść o wielkiej miłości, zmaganiu się z cierpieniem i tlącej się mimo wszystko nadziei. W życiu osiemnastoletniego Kuby jednego dnia dochodzi...