Okładka książki - Kto zamawiał denata?

Kto zamawiał denata?

Tom 3 cyklu Jeremi Organek

*współpraca reklamowa z Wydawnictwem Mięta*

Komedie kryminalne pojawiają się u mnie systematycznie, coraz bardziej się do nich przekonuję, bo ta naprawdę fascynujący twór. Umiejętność połączenia elementów kryminalnych i komediowych jest według mnie prawdziwą sztuką, i choć nie zawsze się to autorom udaje, to autorce tej powieści wyszło naprawdę świetnie. Pierwszy raz spotkałam się twórczością tej autorki, choć książka jest kolejną częścią cyklu, jednak uważam że ich nieznajomość nie szkodzi, nawet nie jest konieczna.

Spokojna Przystań to dom dla bogatych seniorów, jednak wbrew nazwie w tym domu wcale nie panuje idealny spokój. Jeden z rezydentów ma podejrzenia o domniemanym morderstwie, a zastępująca koleżankę, Linda podłapuje ten temat, doprowadzając do całkowitej klapy na balu. Linda wplątuje w hecę Jeremiego, znajomych policjantów, którzy nie zamierzają im niczego ułatwiać, a w rezultacie sprawa okazuje się zarówno tragiczna jak i szalona.

Rewelacyjnie się bawiłam przy tej lekturze, tyle ile się uśmiałam to moje, ale i sama zagadka kryminalna była na bardzo wysokim poziome, z czym w tego typu lekturach różnie bywa. Autorka uknuła tutaj świetną intrygę, wprowadziła ciekawe motywy i różnorodne wątki, które nie pozwalają się nudzić, a książka czyta się sama, ledwo zaczęłam ja nie minęła chwila i już był koniec. To jedna z tych lektur, które kończą się za szybko. Powieść pełna zabawnych sytuacji, zwrotów akcji, mniejszych lub większych intryg ale też i spektakularnych wpadek.

Jak to przy komediach kryminalnych bywa, panuje tutaj kontrolowany przez autorkę chaos, i co ważnie nie wymyka się on spod kontroli, bo pomimo tego ogólnego chaosu, można doszukać się tutaj logiki i czegoś na kształt porządku, jedno wydarzenie pociąga za sobą kolejne, cześć historii poznajemy jako opowieść, a gdy ta się kończy kontynuujemy wszystkie waki przez co finał jest efektywny, wyczerpujący i dający odpowiedzi na wszystkie pytania.

Powieść jest lekka, przyjemna, zabawna, z mocną dawką pozytywnej energii, czytanie sprawia wiele frajdy, choć też wymaga nieco wytężenia umysłu by połapać się w tych wszystkich wydarzeniach i informacjach. Książka napisana w bardzo dobrym stylu, wciąga od pierwszych stron, zaraża entuzjazmem i nie pozwala się nudzić. Książka mi się podobała, przeczytałam ją za jednym zamachem w ciągu paru godzin. Świetna lektura na poprawę humoru, na zastój czytelniczy czy jako coś lekkiego po mocnej czy trudnej książce. Zachęcam do lektury, naprawdę warto.

Informacje dodatkowe o Kto zamawiał denata?:

Wydawnictwo: Mięta
Data wydania: 2025-04-23
Dodał/a opinię: olilovesbooks2

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Kto zamawiał denata?

Kup książkę Kto zamawiał denata?

Wigilijna zagadka. Audiobook
Małgorzata Starosta 0
Okładka ksiązki - Wigilijna zagadka. Audiobook

Szetlandzka wysepka odcięta od reszty świata, szalejący wokół sztorm, sześcioro nieznajomych, których gości tajemniczy miliarder. Ten wigilijny wieczór...

Tajemnica Carycy
Małgorzata Starosta0
Okładka ksiązki - Tajemnica Carycy

Agata Śródka - restauratorka celebrytka - zostaje zaproszona do jurorowania w finale telewizyjnego talent show, którego tematem jest wykonanie jadalnej...