Okładka książki - Lapis Lazuli

Lapis Lazuli

Największy przekręt w historii  i jego „ofiara” – jeden z najokrutniejszych zbrodniarzy poprzedniego stulecia. Krzysztof Bochus potrafi rozgrzać historię do czerwoności.

Adam Berg zbiera siły po ostatnich wydarzeniach. Nie mam zamiaru korzystać z propozycji współpracy z muzeum w Amsterdamie. Gdy jednak ze  świeżo odkrytym obrazem Vermeera zostaje powiązany jego dziadek Christian Abell, dziennikarz zmienia zdanie. Stare tajemnice odkurzą pewne zdarzenia historyczne i sięgną po życie Berga.

„Lapis Lazuli” otwiera przed nami bramy nie tylko do świata sztuki, ale też i historii. Czasy drugiej wojny światowej przeplatają się z teraźniejszością. Choć Christian i Adam są bliską rodziną nigdy się nie poznali.  Połączył ich jednak tajemniczy obraz holenderskiego malarza Vermeera.

Liczne odwołania do faktów i autentycznych postaci nadają kolorytu tej powieści.  Nigdy nie czytałam tak zachłannie przypisów jak w przypadku tej książki.

Berg jest postacią, którą polubiłam już dawno temu.  Cenię go za inteligencję, upór, dociekliwość i mocny, choć własny, kodeks moralny. Życie go lubi, ale go nie oszczędza. Każda z jego przygód pozostawia na nim ranę nie tylko na ciele, ale też i czasami na duszy.

Sięgając po „Lapis Lazuli” przygotujmy się na wartką akcję i zagadkę, która będzie trudnym orzechem do zgryzienia. Liczne zwroty w fabule zapewnią nam sporą dawkę adrenaliny. Dynamiczne zmiany miejsca akcji oraz przeskoki w czasie spowodują spory zamęt, który mocno podkręci nasze zainteresowanie.

Informacje dodatkowe o Lapis Lazuli:

Kup książkę Lapis Lazuli

Klątwa Lucyfera
Krzysztof Bochus0
Okładka ksiązki - Klątwa Lucyfera

Mistrzowskie połączenie inteligentnego thrillera i powieści sensacyjnej.Klasztorem sióstr szarytek na Kujawach wstrząsa seria zbrodni i dramatycznych...

Czarna Krew
Krzysztof Bochus0
Okładka ksiązki - Czarna Krew

Czerwiec 2022. Ktoś celowo podpala nocny klub w centrum Warszawy. W pogorzelisku znalezione zostaje ciało zamordowanego właściciela klubu, Jakuba Korna...

Opad
Opad