Ta książka była przez wiele osób polecana. Wszyscy zachwycali się fabułą czy bohaterami, zatem chciałam się przekonać, czy jest to historia, która również i mnie porwie i zachwyci. I tak było! Jestem całkowicie zadowolona z możliwości przeczytania ,,Magonii".
Przede wszystkim oryginalna fabuła! Choć opis na to by nie wskazywał, to naprawdę tak jest. Z chęcią zdradziłabym, dlaczego ta historia jest tak wyjątkowa, ale kto lubi spoilery? Aby się przekonać, wystarczy przeczytać! A czytanie nie zajmuje wiele czasu. Pomimo niewielkiej czcionki. Ale wracając do historii, naprawdę się w nią wciągnęłam. Początkowo autorka sprawnie wyjaśniła zarys fabuły i nakreśliła nam świat, w jakim całość będzie się obracać. W środku zapanował lekki chaos i należało się porządnie skupić, by nie pogubić się w akcji. Wynagrodziło mi to zakończenie. Akcja gwałtownie przyspieszyła, a moje zainteresowanie jeszcze bardziej się zwiększyło.
Bohaterka nie była genialna, ale była dobra. Osobowość może niezbyt charakterystyczna, ale za to dobrze wpasowująca się w całą fabułę. Nie irytuje, ale też inie zachwyca. Podobała mi się za to jej relacja z Jasonem. Tu widać prawdziwą przyjaźń i oddanie. O czymś takim większość z nas może tylko marzyć.
Nie mogę nie wspomnieć o okładce. Choć ostatnio motyw pióra jest dość popularny, to tu podoba mi się ogromnie. Nie dość, że piękna to jeszcze błyszczy! Wow!
I cóż mogę jeszcze powiedzieć? Książka warta przeczytania. Nie dość, że zaskakuje i zachwyca, to niesamowicie wciąga. Istny majstersztyk.
Informacje dodatkowe o Magonia:
Wydawnictwo: Galeria Książki