Okładka książki - Między końcem a początkiem

Między końcem a początkiem

Jojo Moyes to jedna z moich ulubionych autorek powieści obyczajowych. Jej książki zawsze trafiają do mojego serca. Jojo Moyes niezwykle opowiada o sprawach bliskich każdej z nas. Miłość, nadzieja, czy rozczarowanie to motywy, które w jej książkach są bardzo aktualne. Jednak czy „Między końcem i początkiem” również znajdzie się w gronie tych ulubionych?

Lila stworzyła bestsellerowy poradnik o związkach. Jednak szybko okazuje się, że to o czym pisała, a rzeczywistość to dwie różne rzeczy. Życie Lili zaczyna się sypać. Brak weny, zdrada męża, rozpad małżeństwa i powrót dawno niewidzianego ojca. Czy kobiecie uda się odnaleźć od nowa szczęście? Czy jednak jej życie jest skazane na porażkę?

Co jak co, ale Jojo Moyes po raz kolejny znajdzie się w mojej topce książek w tym roku! Kocham, uwielbiam i na pewno kiedyś wrócę do tej książki ponownie! W tej powieści pasowało mi wszystko. Fabuła mocno mnie wciągnęła i zaintrygowała. Bohaterowie jak zawsze genialnie wykreowani. Nie zabraknie nam tutaj również zwrotów akcji, które sprawiają, że lektura tej powieści staje się jeszcze ciekawsza.

Lili to bohaterka, którą polubiłam od razu. Na początku jej współczułam. Jej idealne życie z dnia na dzień zaczęło się sypać. Każdej z nas byłoby się ciężko podnieść po takich przeżyciach. Jednak Lila ma dla kogo żyć. Ma cudowne córki, kochających ojców, którzy starają się ją wspierać na każdym kroku. Kobieta postanawia, że się nie załamie, a spróbuje sił w miłości. Jednak, czy po zdradzie będzie w stanie od nowa zaufać? Od nowa kochać? Te i inne dylematy siedzą ciągle w jej głowie. Sama jej postać została wykreowana na bohaterkę z jednej strony silną, ale i delikatną, a co najważniejsze jest to postać bardzo życiowa! Taka, którą moglibyśmy spotkać na ulicy.

„Między końcem, a początkiem” to książka, w której bohaterka staje przed wyborem między mężczyznami. Jednak czy dokona tego właściwego? Czy nie da się zranić ponownie? Te pytania towarzyszą nam przez większość książki. Motyw drugiej szansy jest tutaj mocno obecny, a takie zawirowania jakie zafundowała nam autorka sprawiają, że książka jest bardzo autentyczna!

Wiecie co najbardziej mi się tutaj podobało. Pokazanie, że koniec małżeństwa nie zawsze oznacza koniec życia. Będąc z kimś w związku latami nie myślimy jak nasze życie wyglądało by bez tej drugiej osoby u naszego boku. W „Między końcem, a początkiem” widzimy, że koniec może oznaczać początek czegoś nowego, czegoś pięknego. I chociaż wydaje nam się, że świat nam się wali to wystarczy uwierzyć w siebie! Moyes nie funduje nam tutaj zbędnego dramatyzmu, a wręcz przeciwnie ta historia jest poruszająca i do bólu szczera.

Reasumując, „Między końcem, a początkiem” to powieść, którą z całego serca polecam wszystkim fanom ciekawych, niebanalnych i poruszających powieści obyczajowych. Książka ta jest pełna miłości, nadziei, ale i jest bardzo życiowa. Jojo Moyes po raz kolejny udowadnia, że jest mistrzynią w swoim fachu. Bardzo gorąco polecam wam tę historię! Pamiętajcie miłość może dopaść was w najmniej spodziewanym momencie.

IG: libresunn

Informacje dodatkowe o Między końcem a początkiem:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-06-18
Dodał/a opinię: Aneta Janiec

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Między końcem a początkiem

Kup książkę Między końcem a początkiem

We wspólnym rytmie
Jojo Moyes0
Okładka ksiązki - We wspólnym rytmie

Dobry jeździec wie, że ma tylko jedną szansę, aby zaskarbić sobie szacunek konia. Wie też, że przez jeden wybuch gniewu może na zawsze stracić jego zaufanie...

The Horse Dancer
Jojo Moyes0
Okładka ksiązki - The Horse Dancer

From the bestselling author of Me Before You and two-time winner of the RNA Novel of the Year award.§In a hidden corner of London, Henri Lachapelle...