Czasami to właśnie okładka i tytuł przyciągają uwagę – tak było w moim przypadku. "Milcząca córka" intryguje już od pierwszego spojrzenia, a krótki opis tylko podsycił moją ciekawość. Thriller psychologiczny, rodzinne tajemnice, niepokojąca atmosfera to coś, co od razu przyciąga moją czytelniczą uwagę. Dodatkowo fakt, że to moje pierwsze spotkanie z twórczością Emmy Christie, tylko wzmocnił chęć, by zanurzyć się w tej historii.
Wchodząc w świat stworzony przez autorkę, trafiamy do Edynburga, miasta, które w tej książce nie jest tylko tłem, ale pełnoprawnym uczestnikiem wydarzeń. Mroczny, surowy klimat doskonale współgra z tajemniczą fabułą, potęgując napięcie i niepokój.
Głównym bohaterem jest Chris Morrison, dziennikarz z pasją, który całe życie szukał prawdy w historiach innych ludzi. Jednak tym razem to jego własna rodzina staje się zagadką do rozwikłania. Wypadek żony i brak kontaktu z córką uruchamiają lawinę wydarzeń, która zmienia wszystko. Czytelnik towarzyszy Chrisowi w jego osobistym śledztwie, które zamiast przynosić ukojenie, odkrywa kolejne pokłady kłamstw, niedomówień i bolesnych sekretów.
Czy możemy znać drugiego człowieka naprawdę?
Czy prawda zawsze przynosi ulgę?
A może lepiej, by niektóre rzeczy nigdy nie wyszły na jaw?
Emma Christie stworzyła historię, która porusza nie tylko dzięki dynamicznej akcji i nieoczekiwanym zwrotom, ale przede wszystkim dzięki emocjom. Każda decyzja bohaterów, każde wspomnienie i każdy dialog mają znaczenie. Autorka pokazuje, jak cienka jest granica między tym, co wiemy, a tym, co chcemy wiedzieć.
To, co najbardziej ujęło mnie w tej książce, to jej wielowymiarowość. Z jednej strony to klasyczny thriller psychologiczny, a z drugiej głęboka, poruszająca opowieść o rodzinie, zaufaniu i miłości. Nie brakuje tu napięcia, ale też momentów refleksji. Christie potrafi pisać o uczuciach w sposób subtelny, ale mocny – taki, który zostaje w głowie jeszcze długo po zamknięciu książki.
Jeśli lubisz historie, które wciągają od pierwszej strony, nie pozwalają się oderwać i zostawiają z masą pytań, to "Milcząca córka" to książka dla Ciebie. Ja na pewno sięgnę po kolejne powieści Emmy Christie, bo wiem, że potrafi zaskoczyć, wzruszyć i niepokoić – wszystko naraz.
Zdecydowanie polecam – tę książkę się czuje, nie tylko czyta.
Wydawnictwo: Arkady
Data wydania: 2025-05-14
Tytuł oryginału: The Silent Daughter
Poczytajzemna
Andy Campbell, doświadczony ratownik medyczny, oczekuje na wyrok w sprawie o morderstwo. Jego żona, Stef, zniknęła w tajemniczych okolicznościach, a ślady...