Okładka książki - Milcząca córka

Milcząca córka

Niektóre książki wciągają od pierwszej strony akcją, inne – nastrojem. Milcząca córka należy do tej drugiej kategorii. To nie jest thriller, który pędzi. To opowieść, która otwiera się powoli, niczym drzwi do pokoju, w którym od dawna nikt nie zapalał światła. A kiedy już wejdziesz – w środku czujesz chłód, ciszę i coś jeszcze... napięcie, które nie pozwala odwrócić wzroku.

Kiedy zaczęłam czytać, miałam wrażenie, że wkraczam nie tylko w historię zaginięcia młodej kobiety, ale w coś znacznie bardziej intymnego – w historię rodziny, w której każdy coś ukrywa. Christie nie potrzebuje wielkich fajerwerków, krwi ani dramatycznych zwrotów. Jej siłą jest subtelność. Buduje napięcie z drobiazgów: nieodebranych telefonów, spojrzeń, niedokończonych zdań. Z tego, co nie zostało powiedziane.

Główny bohater, Chris Morrison, jest dziennikarzem, ale w tej historii to przede wszystkim ojciec – pogubiony, zmęczony, rozdarty. Zaginęła jego córka Ruth, a wraz z nią coś jeszcze – sens, spokój, zaufanie. Chris szuka odpowiedzi, ale równie mocno szuka samego siebie. To bohater, który nie zawsze budzi sympatię, ale trudno mu nie współczuć. Bo jego bezsilność jest boleśnie prawdziwa.

Autorka w niezwykle delikatny sposób pokazuje, jak łatwo w rodzinie coś pęka. Jak słowa potrafią ranić, ale milczenie – zabijać powoli. Właśnie to najbardziej we mnie zostało po lekturze: świadomość, że każde przemilczenie ma swoją cenę. Milcząca córka to nie tylko tytuł – to metafora relacji, które rozpadły się, bo nikt nie potrafił powiedzieć tego, co naprawdę czuł.

Edynburg, w którym rozgrywa się akcja, to osobny bohater powieści. Szare niebo, deszcz, stare ulice, chłód – wszystko współbrzmi z emocjami postaci. Czasem miałam wrażenie, że to miasto samo milczy razem z nimi, że przygląda się ich sekretom bez słowa, jak świadek, który wie, ale nie zdradzi. Ten klimat jest niesamowity – gęsty, melancholijny, a jednocześnie piękny w swojej prostocie.

Christie nie spieszy się. Nie rzuca w nas sensacjami, nie próbuje szokować. Raczej prowadzi nas przez emocjonalny labirynt, w którym każde drzwi prowadzą do kolejnego wspomnienia. Lubię takie historie – wciągają nie tyle fabułą, co uczuciem, że oto zaglądasz komuś prosto do serca.

Są w tej książce momenty, które trudno zapomnieć – drobne gesty, słowa, które nagle nabierają znaczenia po kilkudziesięciu stronach. I choć zakończenie może pozostawić niedosyt, to chyba właśnie o to chodzi. Bo w życiu też rzadko dostajemy pełne odpowiedzi. Czasem trzeba nauczyć się żyć z pytaniami, które pozostają bez echa.

Kiedy odkładałam książkę, miałam w sobie cichy smutek, ale też wdzięczność – że ktoś napisał powieść o tak cichej, a jednocześnie potężnej sile emocji. Milcząca córka nie daje katharsis, nie przynosi ukojenia. Ale zostawia coś, co długo rezonuje – myśl o tym, że czasem najtrudniej powiedzieć te najprostsze słowa: „przepraszam”, „kocham cię”, „potrzebuję cię”.

To książka dla tych, którzy nie szukają szybkiej akcji, ale prawdy o człowieku. Dla czytelników, którzy lubią ciszę – taką, w której słychać echo uczuć. Dla tych, którzy wiedzą, że najgłębsze dramaty dzieją się nie na zewnątrz, lecz w środku nas.

Jeśli: lubisz thrillery, które bardziej poruszają emocje niż przyspieszają tętno; interesują Cię rodzinne sekrety, relacje, winy i przebaczenia i cenisz książki, po których zostaje nie tylko historia, ale i refleksja o własnym życiu, to jest idealna lektura właśnie dla ciebie.

Jeśli miałabym ująć Milczącą córkę w jednym zdaniu, powiedziałabym:

To nie jest opowieść o tym, jak zaginęła córka – to opowieść o tym, co tracimy, gdy przestajemy ze sobą rozmawiać.

Nie marnuj czasu, sięgnij po tę opowieść i podziel się z nami swoimi emocjami …

Informacje dodatkowe o Milcząca córka:

Wydawnictwo: Arkady
Data wydania: 2025-05-14
Tytuł oryginału: The Silent Daughter
Dodał/a opinię: Małgosia Brzeska

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Milcząca córka

Kup książkę Milcząca córka

Odnajdź ją
Emma Christie0
Okładka ksiązki - Odnajdź ją

Andy Campbell, doświadczony ratownik medyczny, oczekuje na wyrok w sprawie o morderstwo. Jego żona, Stef, zniknęła w tajemniczych okolicznościach, a ślady...