Powieścią „Miłość leczy rany” autorka rozpoczyna nowy, świetnie się zapowiadający cykl „Wiara, nadzieja, miłość”.
Przenosi nas w świat inny pod każdym względem. Z jednej strony mamy klimatyczne kazachskie stepy, lokalny folklor, szamanów i dawne wierzenia. Z drugiej, w zupełnej opozycji do sfery duchowej, gangsterów dzierżących w swych rękach władzę w państwie i decydujących o losie zwykłych ludzi. Tu nie ma miejsca na spokój, poczucie bezpieczeństwa, rozwój, czy nadzieję na lepsze jutro. Podstawę stanowią układy, pieniądze i honor. Tu utrata twarzy jest gorsza niż śmierć, a zemsta jest prawem przysługującym każdemu.
Przed laty, młody Kerej, w obronie własnej zabija kilku członków gangu. Za swój czyn zostaje zaocznie skazany na śmierć. Musi uciekać z kraju i zmienić tożsamość.
Igor, znany w Ząbkowicach Śląskich jogin, szybko zyskuje miano uzdrowiciela. Wiąże się z Tośką. Na ich życiu ciąży jednak bolesna przeszłość nie sprzyjająca budowaniu zaufania i tworzeniu rodziny.
Gdy pewnego dnia chłopak zostaje ujęty przez polską policję, a kazachstańska prokuratura występuje o jego ekstradycję rozpoczyna się walka o jego życie. Walka wykraczająca poza ramy tego świata.
Polscy przyjaciele wraz z kochającą go Tośką zrobią wszystko żeby ocalić chłopaka. Tylko czym są ich działania w zderzeniu z bezwzględnymi gangsterami i skorumpowanym aparatem państwowym?
Na opartym na faktach trzonie historii dwojga ludzi autorka stworzyła prawdziwe dzieło. Pochłonęły mnie bez reszty światy, w których nic nie jest oczywiste, a granica pomiędzy tym co żywe, martwe i tym co duchowe, bardzo cienka.
To nie jest książka, którą można czytać w pośpiechu. Trzeba dać jej czas na wprowadzenie i pozwolić się wprowadzić w ten niezwykły klimat. Pierwszy tom serii kończy opowieść o Kereju i Tośce, dlatego jestem szalenie ciekawa czym autorka zaskoczy nas w kolejnych częściach. Będę ich wypatrywać z niecierpliwością.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2019-10-30
czytanienaplatan
Zło, którego się dopuszczają, niewiele różni się od krwawych zbrodni. Wywołuje cierpienie, bezpowrotnie łamie ludzkie życie. Jednak w oszustach jest...
Trzecia z serii czterech książek o utalentowanej profilerce Saszy Załuskiej. Kolejne portrety psychologiczne zbrodniarzy krok po kroku prowadzą ją do...