Okładka książki - Mój sąsiad wróg. Tom 1

Mój sąsiad wróg. Tom 1

Książkę otrzymałam od wydawnictwa w ramach współpracy recenzenckiej.

Są książki, po których przeczytaniu brakuje nam słów. Takie, gdy podczas czytania leci nam łza. Historia, która sprawia, że w trakcie czytania sprawdzasz miejsca, które są opisywane. Zagłębiasz się w tę opowieść, upewniasz się, bo nie wierzysz, że to, co jest opisywane mogło wydarzyć się naprawdę. I niestety, przekonujesz się, że się wydarzyło.

To jest właśnie taka książka.

Erzsébet poznajemy, gdy jest nastolatką. Z dnia na dzień jej świat się rozpada, a ona pozostaje sama, bez najbliższych. Samotność, strach, ciężka praca nie są jej obce. Po wojnie dostaje szansę na podróż do ziemi obiecanej. Tam poznaje Hassana. Choć młodym wydaje się, że najgorsze za nimi, los postanawia pokazać, że wcale tak nie jest. Los, a może sąsiedzi - nie wiem co gorsze. Ich miłość z góry wydaje się być skazana na porażkę, ale oni udowadniają, że nie poddadzą się tak łatwo.

To tak w skrócie, bardzo dużym skrócie. Tej historii nie da się opisać w kilku zdaniach. Opowieść o życiu Erzsébet i Hassana jest przeplatana informacjami historycznymi, tak, aby czytelnik zrozumiał, o czym jest mowa. Wierzcie mi, rozumie. Autor w bardzo ciekawy sposób przekazuje swoją ogromną wiedzę - tak, to się da zauważyć. Przy tym, pokazuje nam, jak to wygląda z każdej perspektywy. Nie narzuca nam swojego poglądu na ten konflikt.

Nie będę oceniać historii i jej biegu, ponieważ nie mamy wpływu na przeszłość. Wydawać by się mogło, że naród, który zaznał wiele cierpienia, będzie dążył do tego, żeby nie wyrządzić krzywdy drugiemu człowiekowi. Jednak historia pokazuje, że jest inaczej.

Mnie ta książka poruszyła. Nie rozumiem tego okrucieństwa, jakie człowiek może zadać drugiemu człowiekowi. Podziwiam bohaterów za ich odwagę i siłę w przeciwstawianiu się niesprawiedliwości.

To książka dla osób, które nie boją się historii trudnej i niewygodnej. Myślę, że jest dobrą propozycją dla osób, które chcą się zagłębić w przyczyny konfliktu na Bliskim Wschodzie.

A moją oceną tej książki niech będzie to, że po przeczytaniu ostatniego zdania, od razu chwyciłam telefon i zamówiłam drugą część.

Informacje dodatkowe o Mój sąsiad wróg. Tom 1:

Kup książkę Mój sąsiad wróg. Tom 1

Urodziłam dziecko szejka
Marcin Margielewski0
Okładka ksiązki - Urodziłam dziecko szejka

Wstrząsająca historia kobiety, która wbrew swojej woli została surogatką szejka. Ola, młoda i oddana pracy pielęgniarka, dostaje pracę jako opiekunka...

Tajemnice hoteli Dubaju
Marcin Margielewski0
Okładka ksiązki - Tajemnice hoteli Dubaju

Nawet najbardziej luksusowe hotele mają swoje mroczne sekrety. Przemilczana prawda o najdroższych hotelach świata. W luksusowych hotelach Dubaju...