Recenzja
„Mój sąsiad wróg”
Autor: Marcin Margielewski
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Współpraca reklamowa, barter
"To było irracjonalne, bo przecież obserwowanie czyjegoś nieszczęścia wcale nie łagodzi naszego, jednak być może sprawia, że nie czujemy się w nim tak bardzo osamotnieni."
„Mój sąsiad wróg" to opowieść, która nie pozwala pozostać obojętnym, porusza, boli, wzrusza i zmusza do refleksji nad tym, jak cienka jest granica między miłością a nienawiścią oraz jak wielką cenę trzeba czasem zapłacić za uczucia, które nie powinny istnieć w świecie podzielonym przez konflikt.
Autor zabiera czytelnika w samo serce konfliktu izraelsko-palestyńskiego, ale nie opowiada o nim językiem polityki. Opowiada o nim językiem emocji. Pokazuje codzienność ludzi, dla których strach, strata i niepewność nie są wyjątkami, lecz rzeczywistością. Dzięki temu konflikt przestaje być odległym wydarzeniem znanym z nagłówków, a staje się osobistym dramatem konkretnych osób.
W centrum tej historii znajdują się Erzsébet i Hassan, dwoje ludzi, których los połączył w świecie zbudowanym z murów, uprzedzeń i bólu. Ich relacja przypomina współczesną tragedię, miłość, która nie powinna się wydarzyć, a jednak się rodzi. Każde ich spotkanie staje się aktem odwagi, a każde uczucie niesie ze sobą konsekwencje, których nie sposób przewidzieć. Autor niezwykle sugestywnie pokazuje, że miłość może być jednocześnie schronieniem i ciężarem, siłą i słabością.
Autor niezwykle sugestywnie pokazuje, jak miłość może stać się zarówno schronieniem, jak i przekleństwem. W tej historii nie ma łatwych wyborów, nie ma prostych rozwiązań. Jest tylko człowiek postawiony wobec rzeczywistości, której nie da się oswoić.
Los Eli, babci Yasira, jest jednym z najbardziej poruszających elementów tej opowieści. Jej droga, naznaczona wojenną traumą, stratą i wykorzenieniem, pokazuje, jak bardzo historia potrafi wniknąć w życie pojedynczego człowieka. Jej dzieciństwo zostało brutalnie przerwane przez wydarzenia, które odebrały jej poczucie bezpieczeństwa i niewinność, a późniejsza podróż do Izraela miała być symbolicznym początkiem nowego życia. Zamiast tego stała się kolejnym rozdziałem pełnym niepewności i trudnych wyborów. Margielewski w niezwykle sugestywny sposób pokazuje, że nawet miejsce obiecujące schronienie nie zawsze potrafi uleczyć rany przeszłości.
Bohaterowie zostali wykreowani z niezwykłą wiarygodnością i emocjonalną głębią. Nie są idealni – noszą w sobie lęk, wątpliwości i blizny przeszłości, co czyni ich prawdziwymi i bliskimi czytelnikowi. Erzsébet to postać wewnętrznie rozdarta między tym, czego ją nauczono, a tym, co podpowiada jej serce. Jej dzieciństwo naznaczone samotnością i trudnym doświadczeniem sierocińca nauczyło ją milczenia, przetrwania i ukrywania emocji, ale nie odebrało jej godności ani wewnętrznej siły. Z kolei Hassan doskonale rozumie ciężar rzeczywistości, w której dorastał, i wie, że każdy wybór może nieść poważne konsekwencje. Ich historia porusza właśnie dlatego, że ich emocje są szczere, surowe i boleśnie ludzkie, nie tylko się je obserwuje, ale naprawdę czuje.
Największą siłą tej książki jest jej emocjonalna autentyczność. Margielewski prowadzi narrację w sposób prosty, ale niezwykle przejmujący. Nie epatuje dramatyzmem, pozwala, by dramat przemówił sam. Opisy straty, przemocy i bezsilności są mocne, lecz nigdy nie tracą swojej prawdy. Dzięki temu czytelnik nie tylko poznaje tę historię, ale ją przeżywa.
To opowieść o miłości silniejszej niż uprzedzenia.
O strachu, który staje się codziennością.
O nadziei, która nie gaśnie nawet wtedy, gdy wszystko inne przestaje istnieć.
Ale przede wszystkim jest to opowieść o człowieku, o jego kruchości, sile i potrzebie bliskości, nawet w świecie podzielonym nienawiścią.
Szczególnie poruszające są momenty, w których bohaterowie muszą podejmować decyzje pod presją konfliktu, wiedząc, że każdy wybór może zmienić ich życie nieodwracalnie.
„Mój sąsiad wróg” to książka poruszająca i niezwykle potrzebna. Przypomina, że za każdym konfliktem stoją ludzie, z ich uczuciami, marzeniami i pragnieniem normalnego życia. To historia, która boli, ale jednocześnie daje przestrzeń na refleksję.
Nie jest to łatwa lektura, lecz właśnie dlatego jest tak ważna. To powieść, która pozostaje w sercu i pamięci na długo po jej zakończeniu.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2026-01-27
Mirela Marcinek
Blask internetowej sławy może rozświetlić całe życie. Może je też zgasić. Khadidja zginęła, bo była podobna do znanej influencerki; Babak - bo nie chciał...
Straciła wiarę w Boga, teraz może również stracić za to życie. Wstrząsająca opowieść Saudyjki, która za odrzucenie islamu została skazana na śmierć...