Okładka książki - Moja wielka rodzina. Czyli dokąd sięgają nasze korzenie i czy przeszłość ma wpływ na przyszłość

Czy znasz swoich dziadków? 👩‍🦳 Na pewno. A pradziadków? 👨‍🦳 Już niekoniecznie. Czy wiesz, jakie tradycje utrzymują się w Twojej rodzinie od lat, jakie przepisy kulinarne są przekazywane z pokolenia na pokolenie i jakie cechy osobowości czy charakteru wynikają z Twojej linii rodowej? 🤔 Większość z nas nie zastanawia się nad tego typu pytaniami codziennie. Pewne rzeczy robimy automatycznie jak np. zawieszanie aniołków na choince, inne uznajemy za pewnik - przepis na puszysty sernik, a jeszcze inne przywłaszczamy sobie jako nasze osobiste - ognisty temperament. 🔥Tymczasem większość z nich wynika z naszych genów. 😮 Ciekawe prawda?

Książka "Moja wielka rodzina" w prosty sposób tłumaczy zawiłości rodzinne. 👨‍👩‍👧‍👧 Wyjaśnia, czym jest drzewo genealogiczne, jakie cechy możemy dziedziczyć i jak znaleźć informację o swoich przodkach. Co najważniejsze, ta opowieść uświadamia dzieciom, że wszyscy ludzie to jedna wielka rodzina, a to jak będzie wyglądał świat za kilkadziesiąt lat i jak się będzie w nim żyło przyszłym pokoleniom zależy od nas. 🌎 Dlatego warto ograniczyć użycie plastiku, dbać o segregacje odpadów czy sadzić nowe drzewa. 🌳

Uwierzcie lub nie, ale tematy rodzinnych korzeni nigdy nie były moją mocną stroną, z budową drzewa genealogicznego w szkole - zawsze miałam problem, a po tę książkę (już jako dorosła przecież) sięgałam z dużą rezerwą. 🫢

Tymczasem, lektura okazała się przyjemna i wartościowa - zarówno dla mnie, jak i dla dziecka. 👶Genialna w prostocie książka, do często trudnych zawiłości rodzinnych podchodzi z humorem i dystansem. 👍 Nie jest za poważnie i nie jest nudno. Mało tekstu, stonowane ilustracje, dwójka kilkunastoletnich bohaterów, która prowadzi narracje. Tu wszystko ma swoje miejsce i czas. Zupełnie, jak w rodzinie. Brawo! 👏

Informacje dodatkowe o Moja wielka rodzina. Czyli dokąd sięgają nasze korzenie i czy przeszłość ma wpływ na przyszłość:

Data wydania: 2021-01-21
Kategoria wiekowa: 3-5 lat
Dodał/a opinię: kulturadladzieci

Tagi: nauka ZABAWA bajka

Zobacz opinie o książce Moja wielka rodzina. Czyli dokąd sięgają nasze korzenie i czy przeszłość ma wpływ na przyszłość

Kup książkę Moja wielka rodzina. Czyli dokąd sięgają nasze korzenie i czy przeszłość ma wpływ na przyszłość

Śmieci. Najbardziej uciążliwy problem na świecie
Gerda Raidt0
Okładka ksiązki - Śmieci. Najbardziej uciążliwy problem na świecie

Ludzie pozostawiają po sobie przeogromną ilość śmieci! Możemy je znaleźć nie tylko na wysypiskach czy w spalarniach, ale i w lasach, w oceanach, w kosmosie...