Okładka książki - Motyw

Motyw

Mam dla Was prawdziwy hit! Dawno nie czytałam tak dobrze skonstruowanej książki, która potrafi zaskoczyć na każdym etapie historii. To nie jest prosta opowieść, została przedstawiona z trzech różnych perspektyw, a każda z nich ukazuje tragiczną relację w zupełnie innym świetle. Książka wciągnęła mnie tak mocno, że nie mogłam się od niej oderwać. Do samego końca nie wiedziałam, czego się spodziewać ani jaki finał przygotowała autorka. Nawet gdy pod koniec zaczęłam coś podejrzewać, i tak czekała na mnie prawdziwa wisienka na torcie i wielkie WOW!

„Motyw” Małgorzaty Starosty to książka, po którą naprawdę warto sięgnąć. Dlaczego? Bo to jedna z tych historii, które wciągają od pierwszej strony i trzymają mocno aż do końca, nie pozwalając na chwilę wytchnienia. Sama autorka to już dla mnie gwarancja jakości. Biorę jej książki w ciemno, bo wiem, że się nie zawiodę. A mimo to za każdym razem daje się zaskoczyć. Fabularnie czuję się jej niewolnicą, dopóki nie poznam zakończenia, nie ma mowy o odłożeniu książki. A gdy już skończę, to i tak długo nie mogę przestać o niej myśleć. historia zostaje w głowie i sercu, czyniąc książki Starosty absolutnie wyjątkowymi.

Na pierwszy rzut oka uwagę przyciąga okładka. Jest świetna wizualnie, przyciągająca wzrok, a przy tym niezwykła w dotyku. Chropowata struktura papieru sprawia, że pod palcami aż „brzęczy niczym mucha”. To drobiazg, ale taki, który od razu czyni książkę jeszcze bardziej unikatową i wyjątkową już w pierwszym kontakcie.

A opis? Wystarczy go przeczytać, by wiedzieć, że nie będzie to zwykła historia. Idealne małżeństwo, idealny dom, idealna codzienność, aż do momentu, gdy nagle wszystko runie. Ada Preis, znana i uwielbiana pisarka, znika bez śladu. Jej mąż, Dominik, staje się głównym podejrzanym. Policja wszczyna śledztwo, a prowadząca sprawę funkcjonariuszka szybko orientuje się, że nic tu nie jest takie, jakim się wydaje. Każdy kolejny szczegół podważa wcześniejsze wyobrażenia, a pytania mnożą się jedno po drugim. Kto i z kim gra? Gdzie leży prawda? I najważniejsze, jaki jest motyw?

To właśnie pytania są tu największą siłą. W trakcie czytania nieustannie zastanawiałam się, co tak naprawdę kryje się za pozornie perfekcyjnym obrazem. Czy to małżeństwo było naprawdę szczęśliwe? Czy Dominik mówi prawdę, czy raczej mistrzowsko manipuluje? A może wcale nie on jest winny, tylko ktoś zupełnie inny pociąga za sznurki?

Starosta zaserwowała tu prawdziwą huśtawkę emocji. Jest napięcie, jest zaskoczenie, jest momentami wręcz duszna atmosfera, w której czytelnik czuje się jak w potrzasku razem z bohaterami. To thriller domestic noir z najwyższej półki, mroczny, wciągający, pełen nieoczywistych zwrotów akcji.

Najbardziej w tej książce spodobało mi się to, jak autorka bawi się czytelnikiem. Raz daje złudzenie pewności, by za chwilę wszystko obrócić w pył. Do samego końca nie wiedziałam, jak to się skończy i jakie będzie rozwiązanie zagadki. Bo niby wiedziałam, ale nie byłam tego pewna, szukałam zastawionego haczyka. To uczucie nieustannej niepewności i zaskoczenia sprawiło, że ta historia totalnie mnie pochłonęła. Na samym końcu jak już zostało zakończenie zdradzone, to i tak autorka zaserwowała "wisienkę" kończącą z wielkim WOW!

Polecam „Motyw” z całego serca każdemu, kto kocha thrillery i historie, które nie pozwalają spokojnie odłożyć książki na półkę. To jedna z tych lektur, które nie tylko się czyta, ale też przeżywa, a po zamknięciu ostatniej strony długo się o niej myśli.

Informacje dodatkowe o Motyw:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-09-24
Dodał/a opinię: Poczytajzemna

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Zobacz opinie o książce Motyw

Kup książkę Motyw

Kto zabił mamusię?
Małgorzata Starosta0
Okładka ksiązki - Kto zabił mamusię?

Podobno dobra teściowa to była teściowa. Ale czy na pewno? Kto zabił mamusię to klasyczna komedia kryminalna nawiązująca w formie do książek Joanny Chmielewskiej...

Cynamonowe gwiazdy
Małgorzata Starosta0
Okładka ksiązki - Cynamonowe gwiazdy

Słodko-gorzka, przyprawiona sardonicznym humorem opowieść o relacjach, które nigdy nie są czarno-białe, wyborach, które nigdy nie są oczywiste, i marzeniach...