Okładka książki - Mów mi Win

Mów mi Win

Tom 1 cyklu Windsor Horne Lockwood III

Jeśli znasz książki Cobena, to wiesz, że jego specjalnością są szybkie, wciągające thrillery z mnóstwem zwrotów akcji. Tym razem jednak autor zrobił coś innego — oddał głos postaci, która do tej pory była tylko „na drugim planie”. Mowa o Winie, czyli Windsorze Horne Lockwoodzie III. Kojarzysz go pewnie jako bogatego, eleganckiego i nieco przerażającego przyjaciela Myrona Bolitara. Teraz to on gra główną rolę — i robi to z przytupem.

Fabuła startuje od morderstwa w luksusowym apartamencie w Nowym Jorku. Na miejscu zbrodni policja znajduje dwa dziwne tropy: skradziony przed laty obraz należący do rodziny Wina i walizkę z jego inicjałami. Jak się domyślasz, Win nie zamierza siedzieć z założonymi rękami. Zaczyna własne śledztwo, które prowadzi go do wydarzeń sprzed kilkudziesięciu lat — pełnych przemocy, tajemnic i bardzo niewygodnych prawd o jego rodzinie.

To, co robi różnicę w tej książce, to właśnie postać Wina. Jest inny niż typowy bohater kryminału — nie jest ani skromny, ani specjalnie sympatyczny. Ale ma swój styl, pewność siebie i bardzo, bardzo osobliwy kodeks moralny. Coben świetnie oddaje jego głos — z jednej strony pełen klasy i elokwencji, z drugiej trochę arogancki i bezwzględny. Ale właśnie to sprawia, że trudno się oderwać od lektury. Nawet jeśli nie do końca go lubisz, to i tak chcesz wiedzieć, co zrobi dalej.

Całość jest bardzo dynamiczna — nie ma dłużyzn, każdy rozdział niesie coś nowego. Coben umie w intrygi i znów to udowadnia. Świetnie też łączy teraźniejszość z przeszłością, buduje napięcie i dawkuje informacje tak, że cały czas jesteś w gotowości, bo coś zaraz może cię zaskoczyć.

Podsumowując: „Mów mi Win” to świetny thriller, który nie tylko wciąga, ale też pokazuje zupełnie nową perspektywę w dobrze znanym świecie Cobena. Nie trzeba znać wcześniejszych książek, żeby się dobrze bawić — ale jeśli je znasz, to masz dodatkową frajdę. Dla fanów mocnych bohaterów i dobrych zagadek — pozycja obowiązkowa.

Informacje dodatkowe o Mów mi Win:

Kup książkę Mów mi Win

Nie odpuszczaj
Harlan Coben0
Okładka ksiązki - Nie odpuszczaj

Małe miasto. Jedna tragiczna noc. I wielka tajemnica, która przetrwała lata. Przed laty, jeszcze w szkole średniej, detektyw Napoleon „Nap”...

W domu
Harlan Coben0
Okładka ksiązki - W domu

Dziesięć lat temu porywacze uprowadzili dwóch sześciolatków, Patricka Moore’a oraz Rhysa Baldwina, żądając od ich bogatych rodziców...