Lubicie magię? Cztery światy Londynu, każdy inny, barwniejszy, mroczniejszy, skrywa wiele tajemnic. Pomimo iż Szary był zimny, nieciekawy, z królem który rządził brutalną ręką, Czerwony był przeciwieństwem, skrzył empatią, dobrobytem, cenił życie, tolerował magię, Biały przywoływał obraz po zbombardowaniu miast i ziemi, pozbawiony nadziei, wiary w lepszą przyszłość, A Czarny? zapomniany, odsunięty. Kell to formalnie podróżnik, antarii potrafiący przenikać do różnych światów równoległych, pokonując krok by znaleźć się w posępnym zamku Windsor by w drugim znaleźć się w eleganckim pałacu St. James. Jako członek rodziny królewskiej pomimo iż nie był zbratany ani dziedzictwem ani więzami krwi, otrzymał od rodziny nazwisko i przyjaźń jedynego syna królewskiego Rhy. Ale Kelly nie był do końca przekonany ich oddaniu i miłości, pragnął czegoś więcej, czegoś nie do zdobycia. Szmuglował różne cenne, unikatowe rzeczy z innych Londynów by pozyskać i wymienić na równie cenne przedmioty. Czy można było go nazywać złodziejem? W Szarym Londynie mieszkała Lila Bard - złodziej przebrany w męską postać. Kradł co popadnie byleby przeżyć, aż któregoś dnia wszystko się zmieniło. Stałą się światkiem napadu na trzech zbirów którzy zaatakowali małego chłopca któremu podarowała drobniaki. A kiedy stanęła z nimi oko w oko...W tym czasie Kell był z wizytą w Białym Londynie gdzie miał przekazać wiadomość od swojego króla, tamtejszym antarii był Holland który pod przykrywką dobrego przyjaciela, podarował mu do przekazania pewien przedmiot od którego zaczęła się przygoda która skierowała na tory Lily. Tak obopólnie postanowili oddać kamień prawowitemu właścicielowi, ale po drodze działo się tyle ciekawych rzeczy ze sama już nie wiem...przeżyli czy walczą do dzisiaj o własne życie z tymi z pod ciemnej gwiazdy którzy zapragnęli posiadać kamień o czarnej mocy. Jak zakończy się ta pierwsza część? Kto zginie, kto przeżyje, kto okaże się przyjacielem a kto wrogiem?
Ci, którzy nie wierzą w magię, nigdy jej nie znajdą.
- Roald Dahl
Pierwsza część cyklu: ; Odcienie magii ; prezentuje kolory i rozmiar zupełnie innych światów, niby te same Londyny i te same ulice ale w każdym tym świecie to zupełnie inny klimat, inna atmosfera, inni ludzie, królestwa, priorytety i magia, czary, cele, doznania, wartości, inne cechy, inne barwy, zapachy i obrazy. Światy tak różne a jednak łączy ich jedno: chęć dominacji, nawet za cenę życia. Postacie są barwne, charyzmatyczne, temperamentne a nawet posypane magią osobliwości, cechującymi się charyzmą, determinacją, heroizmem, chęcią przeżycia przygody, lubiącymi się pakować w różne dziwne kłopoty, przyciągające jak magnes wszelkie problemy, ale są tajemnice, intrygi, przyjaźń, ochrona i walka, ucieczka i prawo niesienia nie tylko pomocy ale i bycia sprawiedliwym. Fajna fantastyka z przygodą, z różnymi królestwami, złymi, brutalnymi i tym jakże cudownym - czy rezczywisście emanującym pozytywną energią?
Cudowna książka na każdą okazję, do poduszki, na spacer, by naładować baterie, akumulatory, by się przestraszyć, pośmiać, wejść do świata baśni. Zapraszam i polecam.
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2016-07-11
Tytuł oryginału: A Darker Shade of Magic
Renata Mielczarek
Ostateczna bitwa między światłem i ciemnością w spektakularnym finale bestsellerowej trylogii, zaliczanej do najlepszych dzieł fantasy ostatniej dekady ...