Okładka książki - Mroczny rycerz

Mroczny rycerz

Tom 3 cyklu Bracia Marchetti

Poznaliśmy już Salvatore – Diabła z Palermo. Niedawno mogliśmy bliżej poznać Lotaria, niebezpiecznego egzekutora mafii. A teraz nadszedł czas na Giorgio – najmłodszego z braci Marchetti, którego Karina chyba najbardziej i najmocniej skrzywdziła.

Gio prowadzi kasyno. Pięć lat temu w wyniku pożaru niemal stracił życie. Te tragiczne wydarzenia całkowicie go odmieniły – z wesołego, otwartego chłopaka stał się wycofanym, wiecznie zamyślonym mężczyzną.

Pożar pozostawił na jego ciele mnóstwo blizn. Giorgio do dziś nie potrafi zaakceptować swojego wyglądu, czuje do siebie obrzydzenie i wstyd. Właśnie dlatego wycofał się niemal całkowicie z życia towarzyskiego, a nawet rodzinnego.

Giulia to młoda kobieta, która już sporo w życiu przeszła. Jej ojciec – prezydent Sycylii – nie akceptuje wyborów i decyzji córki. Dziewczyna została skrzywdzona, a z tą sytuacją została zupełnie sama. Postanawia wymierzyć sprawiedliwość na własną rękę… nie przewidziała jednak, że sama oberwie najmocniej. Jej życie znalazło się w śmiertelnym niebezpieczeństwie.

Wtedy na jej drodze niepostrzeżenie stanął Gio. Widząc, co się dzieje, stanął w obronie obcej dziewczyny. Ale w świecie rodziny Marchettich nawet pomoc nie jest za darmo.

Gio proponuje Giulii układ: on zapewnia jej ochronę, a ona… No właśnie – co tak naprawdę zyskał Giorgio? Czy ten układ pozostanie tylko układem?

To było tak dobre! Kocham pióro Kariny! Pisze w taki sposób, że od pierwszej strony nie sposób się oderwać.

W „Mrocznym rycerzu” jest znacznie mniej klasycznej mafii niż w poprzednich tomach. Gio, mimo że wychował się w rodzinie mafijnej, pełni w niej raczej podrzędną rolę – po prostu prowadzi kasyno… powiedzmy, że tylko tyle.

Giorgio to bardzo skrzywdzony człowiek, który po wypadku nie potrafi już normalnie funkcjonować. Nie jest w stanie spojrzeć na siebie bez grymasu obrzydzenia. A potem w jego życiu pojawia się młoda, piękna i trochę szalona Giulia – i wszystko zaczyna się zmieniać. Z wdzięczności chce mu pomóc, bo widzi, jak bardzo cierpi. Stopniowo burzy mur jego bólu, niechęci i obrzydzenia do samego siebie. Przy niej Gio potrafi na chwilę zapomnieć, jak wygląda pod ubraniem. Uczy się żyć ze swoimi bliznami, akceptować je, a przede wszystkim – przestaje się ich wstydzić.

Karina w tym finałowym tomie skupiła się głównie na emocjach i uczuciach najmłodszego Marchettiego. Pokazała cały proces rozkwitania Giorgio – ze złamanego, zamkniętego w sobie człowieka zmienia się w szalenie zakochanego i wreszcie szczęśliwego młodego mężczyznę.

Oczywiście oprócz historii Gio i Giuls poznajemy też dalsze losy starszych braci i ich rodzin – i tu się naprawdę dzieje!

Patrząc na całą trylogię, jestem pod ogromnym wrażeniem, jak bardzo bracia są ze sobą zżyci, jak ich żony ich kochają i jak bardzo zmieniły tych niebezpiecznych facetów. A kiedy w pobliżu pojawiają się ich dzieci… robią się z nich po prostu milutkie pluszaki! 🥹🤭

Uwielbiam też humor naszych bohaterów. Są momenty, kiedy dosłownie płakałam ze śmiechu! Najlepszy to chyba ten, gdy dzieciaki zadawały bardzo niewygodne pytania dorosłym. Nie mogłam przestać się śmiać – moje kochane diabełki. ❤️

Do tego dochodzi jeszcze odrobina pikanterii – oj, było gorąco! Wszystko napisane ze smakiem, ale z ogromnym polem dla wyobraźni.

Kończąc – serdecznie polecam całą trylogię! To świetne książki, w których znajdziecie nie tylko przemoc i mocne sceny, ale też wzruszenie, mnóstwo śmiechu, różne oblicza miłości, przyjaźni i prawdziwej, szczerej sympatii. Nasi bohaterowie to groźni mężczyźni… ale przy swoich ukochanych żonach i dzieciach stają się po prostu ludźmi. No, chyba że do głosu dochodzą ich kobiety z piekła rodem – wtedy lepiej nie podskakiwać. 😈

Krótko mówiąc: czytajcie, nie pożałujecie!

Dziękuję, Karina, że mogłam poznać Twoich chłopaków i dołączyć do Gangu Marchettich! ❤️

Polecam z całego serca!!!!

Informacje dodatkowe o Mroczny rycerz:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2026-02-13
Język oryginału: Polski
Dodał/a opinię: Magdalena Górska

Zobacz opinie o książce Mroczny rycerz

Kup książkę Mroczny rycerz

Służąca diabła
Karina Majsterek0
Okładka ksiązki -  Służąca diabła

Współczesna opowieść o Kopciuszku, w której książę okazał się diabłem Tajna broń w rękach Camorry - tak ojciec mówił na Ginę Rinaldi. Od najmłodszych...

Niania z piekła rodem
Karina Majsterek0
Okładka ksiązki - Niania z piekła rodem

Uważaj na idealnych mężczyzn - to właśnie oni zamienią twoje życie w piekło Poukładane życie miliardera Dextera Moore'a wywraca się do góry nogami,...