Okładka książki - Mrok pod powiekami

Mrok pod powiekami

Po przeczytaniu pierwszej książki z serii „Suwalskich opowieści” od razu tego samego dnia zabrałam się za jej drugą część, zastanawiając się jaką historię zafunduje tym razem autorka i jakie nowe przygodny będzie miała główna bohaterka.

W tej części Matylda będzie bardziej wycofana, mniej odważna, ostrożniejsza. Przygoda, która ją spotkała w pierwszej części, dała jej wiele do myślenia i ma zamiar odpocząć od ekstremalnych przygód. Ona ma taki zamiar, ale czy jej się to uda?

Brat, widząc Matyldę w kłopotach, postanawia się nią bardziej zaopiekować, bo wie, że siostra działa jak magnez i przeciąga za sobą same kłopoty. Czy mu się to uda? Warto tu zaznaczyć, że to też fajny człowiek i wiele daje plusów tej książce, dodatkowo ubarwiając tę opowieść. Poznamy troszkę jego prywatnego życia wzlotów i upadków.

Głównym wątkiem powieści jest powrót Matyldy do rodzinnego domu na Podlasiu. Dom ten skrywa wiele tajemnic, a jego mieszkańcy zdają się owiani aurą tajemniczości. Matylda, chcąc odkryć prawdę o przeszłości swojej rodziny i domu, musi zmierzyć się z mrocznymi siłami, które drzemią w starych murach i, mimo że wydaje się, że sprawy nie mają ze sobą powiązania, trzeba się im jednak bliżej przyjrzeć.

W tej powieści pojawiają się nowe wątki magii i wierzeń, tej wsi. Podlasie jest regionem, w którym wciąż żywe są dawne wierzenia i legendy. W książce pojawiają się elementy magii, zaklęć i tajemnych rytuałów, które bohaterka odkrywa, poznając bliżej mieszkańców. Bliżej pozna dziewczynę, która poprosi ją o pomoc i choć na początku Matylda trochę jej nie wierzy, jednak ciekawość pobudza ją do czynu. Sama przekonuje się o słuszności słów tej kobiety i z wszystkich sił chce rozwiązać jej problem.

To nie będzie łatwe zadanie, bo wszyscy staną przekornie przeciwko niej, by nie poznała prawdy. Będzie wymagało wkupienia się w łaski sąsiadów, którzy nie chcą jej pomóc, omijając jej dom szerokim łukiem. Musi poznać bliżej tajniki przeszłości, by poznać i zrozumieć teraźniejszość.

Historia, mimo że jest bardzo zagmatwana, jednak bardzo ciekawa. Z chęcią zdobywałam nowe informacje, które równomiernie porcjowała autorka, wzbudzając dodatkowo moją ciekawość. Od tej historii tak samo, jak od pierwszej jej części nie mogłam się oderwać, ciekawa tego, co za chwile nastąpi. Kartki niemal same przewracają się tak, żeby, jak najszybciej poznać zakończenie, które jest dobre i zaskakuje. Po książki Pani Katarzyny Kuśmierczyk należy sięgać i czytać, bo warto. Kolejny raz stworzyła powieść doskonałą, którą można delektować się bez końca, czekając na jej trzecią część.

Informacje dodatkowe o Mrok pod powiekami:

Data wydania: 2023-08-09
Dodał/a opinię: Poczytajzemna

Zobacz opinie o książce Mrok pod powiekami

Kup książkę Mrok pod powiekami

Zwykle na dźwięk budzika reagują schowaniem głowy pod kołdrę, ale nie dzisiaj. Dzisiaj miał być wyjątkowy dzień.

Lubiłam Anielę, ale niektóre jej poglądy, zwłaszcza te związane z przesądami i wierzeniami ludowymi, były dla mnie czystą abstrakcją.

Więcej cytatów z tej książki

Echo szeptów
Katarzyna Kuśmierczyk0
Okładka ksiązki - Echo szeptów

...

Ta, która wie...
Katarzyna Kuśmierczyk0
Okładka ksiązki - Ta, która wie...

„(…)Spojrzała dalej, aż za linię nienawistnych spojrzeń. Jak to możliwe, że gdzieś tam, był teraz normalny świat? Słońce na horyzoncie świeciło...