Muzyka dla Ilse - Ewa Formella
Ta historia przyszła do mnie cicho. Bez patosu, bez krzyku, bez taniego grania na emocjach. A jednak uderzyła z ogromną siłą. „Muzyka dla Ilse” to opowieść, która pokazuje, że jedno ocalone życie nigdy nie kończy się tylko na jednej osobie. Jego echo potrafi rozbrzmiewać przez lata, a nawet pokolenia czasem jak delikatna melodia, czasem jak bolesny dysonans.
To książka o wojnie, ale nie tej opowiadanej przez daty i bitwy. To wojna widziana przez pryzmat jednostkowego losu, wyborów podejmowanych w strachu, milczenia i prób przetrwania. Bardzo poruszyło mnie to, jak mocno autorka (choć nie mówi wprost) akcentuje wagę tajemnic tych, które miały chronić, ale z czasem zaczęły ciążyć. Niewypowiedziane słowa, przemilczane fakty, historie zamknięte głęboko w pamięci, bo zabrakło odwagi albo odpowiedniego momentu, by je wypuścić na światło dzienne.
Muzyka w tej powieści nie jest tylko tłem. Jest językiem emocji, pomostem między przeszłością a teraźniejszością, sposobem na opowiedzenie tego, czego nie da się wyrazić słowami. Dla mnie była symbolem pamięci tej, która nie znika, nawet jeśli próbujemy ją zagłuszyć codziennością. I symbolem nadziei, bo czasem wystarczy jeden uważny słuchacz, by historia mogła w końcu zostać opowiedziana.
Czytając, wielokrotnie zatrzymywałam się, żeby złapać oddech. To nie jest książka, którą się „pochłania”. To książka, którą się przeżywa. Zostawia po sobie wzruszenie, ale też pytania: ile historii w naszych rodzinach wciąż czeka na wysłuchanie? Ile sekretów wojny nadal nie znalazło swojego głosu?
„Muzyka dla Ilse” to opowieść o pamięci, dziedziczeniu traum, ale też o tym, że nawet po największej ciemności może pojawić się dźwięk, który nada sens temu, co było. I że czasem największym aktem odwagi nie jest mówienie lecz słuchanie.
#MuzykaDlaIlse #literaturahistoryczna #sekretywojny #pamięćpokoleń #ocaloneżycie #historiarodzinna #książkawzrusza #czytambopolskie #książkadorozmowy #bookstagrampl
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2026-01-21
Paulina Wontka
Anna, sędziwa seniorka, podczas spotkań z ukochanym wnukiem i jego dziewczyną opowiada swoją historię sięgającą II wojny światowej. Rok 1939. Wybuch...
Są sytuacje w życiu, kiedy człowiek musi zmienić swoje nastawienie do świata i brać to, co podaje mu los. Często strach i niepokój o innych kieruje go...