“Bo czasami wartość niektórych rzeczy widzi się dopiero wtedy, kiedy pomyśli się, jak wyglądałoby życie bez nich”.
Monika przez lata żyła tak, jak oczekiwali tego inni. Jest żoną, matką dorosłej córki i właścicielką dobrze prosperującej firmy. Z pozoru osiągnęła wszystko, co powinno dawać poczucie spełnienia i satysfakcji. Z czasem zaczyna dostrzegać, że w starannie poukładanej rzeczywistości zabrakło miejsca dla niej samej. Powrót do Brzozówki staje się dla niej czymś więcej niż sentymentalną podróżą do czasów młodości. To przede wszystkim konfrontacja z przeszłością, dawnymi wyborami i ich konsekwencjami. Właśnie tam, trzydzieści lat wcześniej, przeżyła lato, które na zawsze odcisnęło ślad na jej życiu. Spotkanie z Marcinem, pierwszą wielką miłością, otwiera drzwi do wspomnień, które wydawały się już dawno zamknięte.
W powieści znajdziemy wiele nostalgii, tęsknoty za młodością i pierwszymi uczuciami, ale i sporą dawkę życiowej mądrości. Wzrusza historia Moniki i Marcina, a jednocześnie trudno pozostać obojętnym wobec relacji matki i córki, w której miłość splata się z kontrolą, a troska z brakiem przestrzeni na własne decyzje.
Autorka płynnie przeplata teraźniejszość z latami dziewięćdziesiątymi, pozwalając lepiej zrozumieć wydarzenia, które ukształtowały losy bohaterów. Tło obyczajowe zostało nakreślone niezwykle wiarygodnie. W rodzinnych relacjach Moniki łatwo odnaleźć emocje i doświadczenia bliskie wielu osobom dorastającym w tamtym okresie. Szczególnie mocno wybrzmiewa postać jej matki, kobiety silnej, ambitnej i przekonanej, że najlepiej wie, jak powinno wyglądać życie córki.
Opowieść o wyborach, których skutki potrafią towarzyszyć nam przez długie lata. O ścieżkach, które wybraliśmy, i tych, na które nigdy nie odważyliśmy się wkroczyć. Magdalena Witkiewicz pięknie pokazuje, jak łatwo zagubić własne pragnienia, gdy przez lata żyje się według cudzych oczekiwań. To również historia o miłości, rodzinnych więzach, tęsknocie i odnajdywaniu własnego głosu. Przypomina, że nigdy nie jest za późno, by zawalczyć o siebie, a prawdziwe szczęście często zaczyna się wtedy, gdy przestajemy spełniać oczekiwania innych i pozwalamy sobie po prostu być sobą.
Piękna, nostalgiczna i bardzo życiowa powieść, która skłania do refleksji i na długo pozostaje w pamięci. Polecam z całego serca! Tatiasza i jej książki :)
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-06-03
Wiesława Biegańska
Pierwsza książka, którą poleca Monika Szwaja to powieść młodej gdańskiej pisarki Magdaleny Witkiewicz „Milaczek”. Autorka porusza się...
Magda Witkiewicz, znana pisarka z Wybrzeża, matka dwójki dzieci, żona z rodziny pachworkowej, wielbicielka kotów - Puszysława zwłaszcza. Magda Kuydowicz...