Okładka książki - Na jedną noc

Na jedną noc

„Na jedną noc” to książka przede wszystkim o ludziach i relacjach. Nasi bohaterowie poznali się na studiach i od tego czasu co roku spotykają się na jakiejś wycieczce – razem z partnerami, ale bez dzieci. Tym razem postanawiają spędzić sylwestra w ekskluzywnej willi w austriackich Alpach.

Jest to książka zdecydowanie mocna i nieraz przez głupie teksty bohaterów chciałam wyrzucić ją przez okno. Pokazuje wiele nieakceptowanych społecznie zachowań jak np. zdrady.  Przedstawia ogrom hipokryzji, masę trudnych tematów skondensowanych w małej przestrzeni (i objętości książki – niecałe 300 stron). Porusza między innymi tematy w pewien sposób przeciwstawne takie jak depresja poporodowa i bezpłodność. Wiele z zachowań/wypowiedzi bohaterów trudno pochwalać, jednak te postacie są dzięki temu rzeczywiste, nie są idealne, mają różne poglądy i podejścia do życia i związków. Dialogi czytane w głowie przypominają dyskusję słyszaną na żywo, co jeszcze bardziej pogłębia realizm powieści.

Ta książka zdecydowanie wzbudza wiele emocji – jest to jej plus, jednak w pewnym momencie tak mnie wkurzyła, że jedyną opcją na jej dokończenie stał się audiobook. Niektóre związki tutaj przedstawione są dla mnie straszne. Dużo głupich, stereotypowych tekstów, mizoginia (wyraźnie pokazana i nazwana w relacjach jednej z bohaterek z ojcem), porównywanie kobiet do samochodów, to nie jest coś o czym chcę czytać. Nie sprawia to jednak, że ta książka jest zła – świetnie udało jej się pokazać zawiłość relacji międzyludzkich.

Cytat, bo zapisałam:

„Ty się, kobieto, marnujesz na tej uczelni – […] – A mogłabyś światu dać tyle dobrego. Ze skóry wyłazisz, żeby gamonie cię słuchały. Wystarczyłoby tylko postawić przed każdym po kotlecie. Knajpę powinnaś otworzyć”

Informacje dodatkowe o Na jedną noc:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2023-09-21
ISBN: 9788383520735
Dodał/a opinię: u2003

Zobacz opinie o książce Na jedną noc

Kup książkę Na jedną noc

„Dla mnie fascynacja drugim człowiekiem to tak na prawdę fascynacja samym sobą, przy jednych ludziach się lubimy, przy innych nie”

Istnieje taki typ facetów, którzy najpierw są mężczyznami, potem długo, długo nic.

Więcej cytatów z tej książki

Płomień i mrok
Magdalena Kawka0
Okładka ksiązki - Płomień i mrok

Zima 1400 roku. Panna Korszowska coraz mocniej wikła się w sprawy Żmudzi. Gdy Ugne trafia do krzyżackiego lochu, Sonka zrobi wszystko, by ją ocalić. Ale...

Alicja w krainie konieczności
Magdalena Kawka0
Okładka ksiązki - Alicja w krainie konieczności

Dwie siostry, miłość, zdrada. Czy tak jak u Mickiewicza? Nowe perspektywy, trudne wybory, dążenie do szczęścia za wszelką cenę i ich konsekwencje. Czy...