Narzeczona Nazisty Barbara Wysoczańska
Debiutancka książka autorki. Pani Basia postawiła sobie wysoko poprzeczkę, ponieważ książka jest bardzo dobra i już na wstępnie mogę ją zdecydowanie polecić każdemu kto lubi pozycję z kategorii powieści historyczne. Jest to moja druga pozycja spod pióra autorki i jest obie są na takim samym wysokim poziomie. Każda osadzona w podobnym czasie, ale każda skrywa inną historię. Historia Hanny jest całkowicie zabroniona ale nie oznacza to nierealna.
Hanna młoda Polka, piękna i utalentowana oraz wykształcona, niestety czas wojny nie jest dla niej przychylny. Każdy pomyślałby co mogło jej brakować, ponieważ właśnie jest na ostatniej prostej z studiami, ma kochającą rodzinę oraz narzeczonego. Wszystko się zmienia gdy jako osobo do towarzystwa starszej Niemki poznaje jej wnuka. Niemiec i Polka każdy wie że nie jest to dobre połączenie w miłości, gdy obie te narodowości walczą ze sobą. Oboje są w narzeczeństwie, czy warto to psuć dla zakazanego uczuci i narazić siebie oraz bliskich na niebezpieczeństwo. Historia jest pełna nieoczekiwanych zwrotów akcji. Mimo że niektóre aspekty mogły zostać bardziej rozwinięte. Niekiedy skoki w czasie były dla mnie nie tak oczywiste przez co zajmowało trochę czasu zanim można było się odnaleźć gdzie i kiedy się odbywa akcja.
W tej pozycji poruszanych jest wiele problemów takich jak zakazana miłość, życie codzienne podczas wojny oraz jak byli traktowani ludzie. Uważam że autorka bardzo dobrze była przygotowana do napisania tej książki. Nie ma żadnych wymyślonych „faktów” historycznych. Wiele osób stwierdzi, że ta historia nie miała racji bytu w tamtych czasach ale uważam za prawdopodobne, ponieważ ludzi jest wielu i każdy jest poświęcić się w inny sposób dla ukochanej osoby, nawet w kwestii zdrady ( nie tylko seksualnej).
Książkę czyta się szybko, przez to że nie posiada samych opisów a wiele dialogów, dzięki temu można łatwej wczuć się w rolę bohatera. Narracja jest prowadzona w sposób płynny i przejrzysty. Tekst nie posiada żadnych wypełniaczy w sposób rozdmuchujący tekst.
Uważam, że pozycję mogę polecić każdemu bez względu na płeć i wiek. Książka dla mnie jest fenomenalna i na pewno sięgnę w przyszłości po kolejne pozycję autorki i mam nadzieję ze napisze ich jeszcze dużo dużo więcej. Moim skromnym zdaniem kobieta ma po prostu dar pisania o tak trudnym czasie w tak piękny sposób i przyciągnąć do siebie czytelnika.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2021-06-30
Jolanta Marciniak
Tego roku winobranie było inne. W powietrzu czuć atmosferę wojny. Niby wszystkich rozpiera duma, że nasz naród jest wielki, że Führer jest wielki, ale...
Dwudziestolecie międzywojenne, odradzająca się Polska i trzy różne kobiety złączone ślepym losem z tym samym mężczyzną. Czy w czasach, które aż kipiały...