Okładka książki - Nasze ostatnie spojrzenie

Nasze ostatnie spojrzenie

„Nasze ostatnie spojrzenie” to moje trzecie spotkanie z twórczością Rachel Abbott. Przyznam szczerze, że dwie poprzednie powieści autorki, które miałam okazję przeczytać, nie do końca spełniły moje oczekiwania – czegoś mi w nich brakowało. Jednak opis jej najnowszego thrillera zaintrygował mnie na tyle, że postanowiłam dać autorce kolejną szansę. I tym razem się nie zawiodłam.

Celia, Juliette i Nadia to trzy zupełnie różne kobiety, każda z odmiennym bagażem doświadczeń, charakterem i sposobem radzenia sobie z traumą. Na pierwszy rzut oka nic ich nie łączy, ale każda z nich stała się ofiarą Ellisa Cobaina – mężczyzny o dwóch twarzach: publicznie charyzmatycznego filantropa i medialnej gwiazdy, prywatnie zaś bezwzględnego manipulatora, który niszczy życie kobiet, które miały nieszczęście znaleźć się w jego orbicie.

Wspólny pakt szantażu wobec Ellisa staje się dla nich nie tyle aktem zemsty, ile desperacką próbą wyjścia z cienia mężczyzny, który przez lata odbierał im poczucie bezpieczeństwa.

Gdy Ellis zostaje znaleziony martwy, cała konstrukcja zbudowanego przez kobiety planu rozpada się niczym domek z kart.

„Nasze ostatnie spojrzenie” autorstwa Rachel Abbott to thriller, który od pierwszych stron wciąga czytelnika w gęstą, pełną napięcia fabułę. Autorka wprowadza nas do świata pozornie zwyczajnych kobiet, zmuszonych do podejmowania dramatycznych decyzji – decyzji, które przekształcają ich życie w koszmar pełen strachu, wątpliwości i tajemnic. To opowieść nie tylko o zemście, lecz także o sile, jaką kobiety potrafią odnaleźć w sobie w obliczu zagrożenia.

Cenię w Abbott to, że nie idzie na łatwiznę. Zamiast serwować prostą historię „ofiara kontra oprawca”, tworzy wielowarstwową fabułę, w której brakuje łatwych odpowiedzi i jednoznacznych rozwiązań. Atmosfera paranoi i wzajemnej nieufności między bohaterkami gęstnieje z każdą stroną, a czytelnik staje się świadkiem psychologicznej rozgrywki, w której granice między kłamstwem a prawdą coraz bardziej się zacierają.

Muszę przyznać, że tym razem całkowicie wciągnęłam się w świat wykreowany przez autorkę – do tego stopnia, że trudno było mi odłożyć książkę, nawet na chwilę. Fabuła jest płynna, świetnie skonstruowana i pełna zwrotów akcji. Abbott umiejętnie buduje napięcie, zmuszając czytelnika do nieustannego podejrzewania wszystkich i wszystkiego. Krótkie rozdziały, często kończące się cliffhangerem, nadają powieści rytm niemal filmowego thrillera. Jednocześnie autorka nie rezygnuje z warstwy psychologicznej, pokazując, jak trauma, strach i pragnienie wolności mogą pchnąć człowieka do decyzji, które jeszcze wczoraj wydawałyby się nie do pomyślenia. Bohaterki powieści są psychologicznie wiarygodne – każda z nich zmaga się nie tylko z przeszłością, ale także z własnym strachem i poczuciem winy. To sprawia, że ich dramat staje się wyjątkowo namacalny.

Największe wrażenie zrobiło na mnie jednak zakończenie. Abbott zaserwowała rozwiązanie, które jest zarówno zaskakujące, jak i bolesne – takie, którego absolutnie się nie spodziewałam. To finał, który pozostaje w pamięci na długo po odłożeniu książki, nadając całej historii dodatkowej głębi.

„Nasze ostatnie spojrzenie” to nie tylko opowieść o zbrodni i tajemnicy. To także historia o siostrzeństwie rodzącym się w ekstremalnych okolicznościach, o sile tkwiącej w solidarności, ale i o kruchości więzi, które łatwo mogą się rozsypać pod wpływem podejrzeń i rywalizacji. Abbott porusza również ważny temat przemocy psychicznej i manipulacji – subtelnej, a jednocześnie wyniszczającej, często trudniejszej do udowodnienia niż fizyczna agresja.

Rachel Abbott stworzyła thriller psychologiczny, który spełnia wszystkie oczekiwania wobec gatunku: intryguje, niepokoi i zaskakuje. „Nasze ostatnie spojrzenie” to powieść, w której nic nie jest oczywiste, a każda kolejna strona odsłania nowe warstwy ludzkiej słabości i determinacji. To książka, która nie tylko oferuje emocjonującą rozrywkę, ale także skłania do refleksji nad tym, jak łatwo zatracić granice między dobrem a złem, gdy stawką jest własne życie i wolność.

To fascynujący thriller psychologiczny, w którym Abbott udowadnia, że potrafi pisać o mrocznych zakamarkach ludzkiej duszy z chirurgiczną precyzją. Dla mnie było to naprawdę udane i satysfakcjonujące spotkanie z jej twórczością.

Informacje dodatkowe o Nasze ostatnie spojrzenie:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-08-27
Tytuł oryginału: The Last Time I Saw Him
Dodał/a opinię: Ilona Wolińska

Tagi: Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Nasze ostatnie spojrzenie

Kup książkę Nasze ostatnie spojrzenie

Obce dziecko
Rachel Abbott0
Okładka ksiązki - Obce dziecko

Gdy Emma Joseph poznaje swojego przyszłego męża, Davida, to zupełny wrak człowieka. Jego pierwszą żonę zamordowano w jej własnym samochodzie chwilę po...

Podejdź bliżej
Rachel Abbott0
Okładka ksiązki - Podejdź bliżej

Kobieta, która w dniu swojego wieczoru panieńskiego widzi coś, czego nie powinna. Druga ucieka przed swoim socjopatycznym partnerem, trzecia zaś oferuje...

Opad
Opad