Recenzja przedpremierowa:
Marcel Moss to moje odkrycie tego roku. Niesamowite odkrycie. Najnowszą książkę – „Nie krzycz” przeczytałam w ciągu jednego dnia.
Anita, Ewa, Agata i Michał to osoby których pozornie niewiele łączy. Anita niegdyś pani weterynarz, obecnie anonimowa hejterka. Ewa jej przyjaciółka to ceniona terapeutka. Agata i Michał to małżeństwo, wydawałoby się – idealne. Co te cztery tak różne osoby łączy? Strach, ból, wzajemnie zależności i… tajemnica. Tajemnica, która nie powinna nigdy zostać ujawniona.
„ – Jak to się ma do siania hejtu? – dopytuję.
- Ma, oj ma… - Szymon nalewa sobie wodę do szklanki i bierze łyk. – Słyszałaś o tym, że kłamstwo powtarzane sto razy w końcu staje się prawdą? W internecie właśnie tak to działa. Zrujnowaliśmy już wiele osób, bo ktoś się na nie uwziął i zapłacił nam krocie za rozpowszechnianie fałszywych oskarżeń pod ich adresem. Media chwytały temat, bo wiedziały, że zagrzeje, a potem wyciskały go do granic możliwości. A kiedy po roku albo dwóch latach sąd orzekał na korzyść ofiar hejtu, nikt już się nimi nie interesował. Społeczeństwo zdążyło wydać wyrok, opierając się tylko na tych informacjach, które do nich docierały. Ci ludzie nigdy już nie odzyskali twarzy. Jak sałatka?
- To chore… - Ignoruję jego pytanie. – Bierzesz pieniądze za rujnowanie innych i jeszcze się tym szczycisz?
- Taką mam pracę, co na to poradzę? Każdy orze, jak może.
- I ja mam brać w tym udział?
- To już zależy od ciebie. Domyślam się, że potrzebujesz pieniędzy, a my oferujemy duży i szybki zysk.”
Mocne? Zdecydowanie tak!. Wciągające? Bardzo! Ta trzymająca w napięciu i obawiam się, że bardzo prawdziwa historia jest warta waszego czasu. Ja po jej przeczytaniu, przez jakiś czas nie mogłam się otrząsnąć.
Zdecydowanie polecam tę książkę, jak i wcześniejsze Marcela Mossa. Za egzemplarz recenzyjny dziękuję Wydawnictwu Filia. Zapraszam na stronę: http://www.wydawnictwofilia.pl/
Wydawnictwo Filia
Ilość stron: 367
Data premiery: 28 października 2020
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2020-10-28
Małgorzata Przyczyna
Gdańsk, 1985 rok. Biznesmen Erwin Ratman znika w tajemniczych okolicznościach wraz z żoną Katarzyną i dwojgiem dzieci. Śledczych niepokoi fakt, że zaginieni...
Warszawski licealista Maks Hajder w trakcie rodzinnej kłótni wpada w szał i atakuje nożem domowników. Jego rodzice giną na miejscu, a młodszy brat w stanie...