Okładka książki - Nie przyznam się, nie ja zabiłam. Beata Pasik i zbrodnia w butiku Ultimo

Nie przyznam się, nie ja zabiłam. Beata Pasik i zbrodnia w butiku Ultimo

Grzegorz Głuszak to dziennikarz specjalizujący się w tematyce przestępczości zorganizowanej i meandrach polskiego wymiaru sprawiedliwości.
Autor znany jest z głośnego śledztwa Tomasza Komendy i pomocy w uwolnieniu niesłusznie skazanego.
Tym razem zajął się głośną sprawą z 1997 roku, dotyczącą skazanej Beaty Pasik  na 25 lat więzienia za zabójstwo i usiłowanie zabójstwa, do których doszło w warszawskim butiku Ultimo w 1997 roku. Po 18 latach warunkowo opuściła więzienie, ale nie została uniewinniona, konsekwentnie utrzymując, że jest niewinna. Sprawa ta jest jedną z najgłośniejszych w historii polskiej kryminalistyki.
Paradoksem tej sprawy było dwukrotne uniewinnienie,  by trzecim razem na podstawie tych samych dowodów skazać kobietę na dwadzieścia pięć lat więzienia.
Reportaż nie skupia się jedynie na sprawie Beaty Pasik, a dogłębnie analizuje działania wymiaru sprawiedliwości i organów ścigania pod koniec lat dziewięćdziesiątych.
Oczywiście teraz są większe możliwości,  narzędzia, by wyrok nie opierał się na poszlakach czy domniemaniach. Jednak w tamtym czasie tak niewiele trzeba było, by zniszczyć niewinnemu człowiekowi zycie.
Układy, układziki i zmowy milczenia między "swoimi" były wręcz namacalne i widoczne gołym okiem.
"Nie przyznam się. Nie ja zabiłam" to nie tylko reportaż i suche fakty. To przede wszystkim historią kobiety, która przeszła tak wiele, by oczyść swoje dobre imię, straciła szacunek, stała się obiektem ludzkich osądów. Jednak to co najważniejsze to fakt, że dzięki takim ludziom jak Grzegorz Głuszak jej życie odzyskało spokój.
W głowie jednak wciąż rodzi się ogrom pytań, a fundamentalne to czy każdy może liczyć na sprawiedliwość?
Czy jednak wygrywają silniejsi i nagonka na tych którzy nie może się bronić?

Informacje dodatkowe o Nie przyznam się, nie ja zabiłam. Beata Pasik i zbrodnia w butiku Ultimo:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2025-09-23
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Dodał/a opinię: Lukasz Turków

Tagi: Biografie i literatura faktu

Zobacz opinie o książce Nie przyznam się, nie ja zabiłam. Beata Pasik i zbrodnia w butiku Ultimo

Kup książkę Nie przyznam się, nie ja zabiłam. Beata Pasik i zbrodnia w butiku Ultimo

25 lat niewinności
Grzegorz Głuszak0
Okładka ksiązki - 25 lat niewinności

Historia Tomasza Komendy. Szokująca opowieść o największej aferze w wymiarze sprawiedliwości wolnej Polski. Pierwsza szczera i wzruszająca rozmowa z Tomaszem...