Ostatnio polubiłam się z thrillerami, ten gatunek jak żaden inny potrafi zbudować napięcie już na samym początku, żeby trzymać nas w tym stanie aż do końca, a po przeczytaniu ostatniego słowa okazuje się, że nadal czujemy ten dziwny dreszczyk, który towarzyszył nam przez całą historię.
Alicja i Martyna to przyjaciółki, które znają się już od młodości, mogą zawsze na siebie liczyć, chociaż każda z nich trzyma w sobie sekret, którego nie chce ujawnić tej drugiej. W pewnym momencie ich relacje zaczynają się komplikować, ponieważ Martyna, która żyje w związku z tyranem, wdaje się w romans z synem Alicji, przystojnym Danielem, chociaż on nie jest wierny i podrywa również piękną barmankę Adeline. Kilku bohaterów i kilka historii, wiele kłamstw i jedna prawda, która powoli zaczyna wychodzić na powierzchnie.
Jak ja lubię takie historie, pogmatwane, pełne emocji i tajemnic, gdzie nie można nikomu ufać, od początku czułam, że nikt tutaj nie mówi prawdy i się nie myliłam. Najbardziej zaintrygowała mnie historia Martyny, jej mąż był cudownym człowiekiem dla innych i przemocowcem w domu, kobieta musiała mu się spowiadać z każdej minuty życia, nie mogła zrobić nic bez jego zgody i bardzo chciała uciec. Byłam ciekawa, jak to się wszystko skończy, jak uda jej się zakończyć tę relację i czy w ogóle to nastąpi, bardzo jej kibicowałam i jednocześnie współczułam, ten wątek wzbudza naprawdę wiele emocji i sprawia, że czujemy autentyczny strach, kiedy na horyzoncie pojawia się pan radny.
Ta książka pokazuje nam, że często nawet najbliższe dla nas osoby, noszą w sobie mroczną tajemnicę, której nie chcą ujawniać, żyją w klatce, z której chcą uciec, a nam się wydaje, że mają życie jak z bajki. Tak łatwo jest stwarzać pozory i tak trudno poprosić o pomoc, niestety takich ludzi jest wielu, nawet wśród nas, tylko świetnie maskują swój ból. To, co bardzo mi się tutaj spodobało to zakończenie słodko gorzkie, na pierwszy rzut oka można pomyśleć, że wszystko jakoś się ułożyło, a tak naprawdę bohaterowie wpadli w sam środek żmudnie plecionych przez samych siebie intryg.
Wydawnictwo: Luna
Data wydania: 2022-10-12
Karolina Radlak
Przyjechała nie w porę. Będzie tego żałować. Ja też potrafię być bezwzględna i nieobliczalna jak ona.
Autorka "Idealnej", najlepiej sprzedającego się debiutu kryminalnego ostatnich lat, wraca z nową historią, która nie pozwoli ci zasnąć. Najpierw...
Ekipa na tropie kolejny raz musi zmierzyć się z... Filip, młodszy brat Kuby zaplanował niezwykłą niespodziankę dla Kuby, postanowił zorganizować niezapomnianą...
Jaka będzie ta nowa rzeczywistość - moja bez matki, jej bez męża, Alicji bez przyjaciółki? Coś zyskałyśmy, coś straciłyśmy. Nie mam zamiaru bawić się w proroka i przewidywać przyszłości. Czas zrobi bilans zysków i strat, a po latach okaże się, której z nas wyszło to na dobre.