Okładka książki - Nocny łowca

Nocny łowca

Stare legendy i dawne opowieści mają w sobie niesamowitą magię. Fascynują nas i sprawiają, że słuchając ich czujemy lekkie ukłucie niepokoju. Ten niepokój potęgowany jest przeświadczeniem, że w każdej legendzie kryje się ziarno prawdy. Co się stanie, gdy wydarzenia z dawnych opowieści zaczynają się dziać w teraźniejszości? Jeśli ciekawią was górskie legendy i opowieści sięgnijcie po powieść "Nocny łowca" Jarosława Szczyżowskiego.
W niewielkiej miejscowości u podnóży Gór Suchych jesienią 2006 roku sześcioro licealistów imprezuje przy ognisku w ruinach zamku. Do domu wraca pięcioro z nich. Jedna z uczennic Anna Kanecka tej nocy ginie w podejrzanych okolicznościach przypominających legendę o Nocnym Łowcy. O popełnienie zbrodni podejrzewany jest zakochany w niej kolega Rafał, który ostatecznie zostaje oczyszczony z zarzutów, ale sprawca zbrodni pozostaje nieuchwytny. Po dwudziestu latach od tamtej zbrodni w Górach Suchych zostają odnalezione szczątki sześciu osób. Od tego momentu zaczynają ginąć ludzie, a legenda o Nocnym łowcy ponownie ożywa. Grupa przyjaciół ponownie spotyka się w rodzinnych stronach. Czy któreś z nich coś ukrywa? Czy Nocny Łowca jest tylko legendą czy realnym zagrożeniem?
Głównymi bohaterami tej powieści jest piątka przyjaciół: Rafał, Bartek, Jordan, Weronika i Beata. Kiedyś wszyscy wraz z Anną, która zginęła, byli zgraną paczką, którą fascynowały dawne legendy, mroczny klimat i temat śmierci. Wszystko zmieniło się po śmierci Anny. W większości oddalili się od siebie lub trzymali się na dystans. Rafał, Jordan i Bartek zostali w rodzinnych stronach. Beata i Weronika wyjechały odcinając się od dawnego życia. Autor bardzo zróżnicował swoich bohaterów. Choć każdy z nich w przeszłości miał podobny styl i zainteresowania po dwudziestu latach stali się zupełnie innymi ludźmi, ale nikt z nich do końca nie pogodził się z przeszłością, a tamte wydarzenia ciągle maja wpływ na ich obecne życie.
"Nocny łowca" to kolejna powieść Jarosława Szczyżowskiego, którą trudno jednoznacznie zaszufladkować do jednego gatunku. Mamy tu mroczny, niepokojący klimat rodem z thrillera, sceny rodem z powieści grozy oraz zagadkę kryminalną i dodatkowo elementy metafizyczne. Cała akcja oparta jest na dawnej górskiej opowieści o Nocnym Łowcy, co dodaje tej historii tajemniczości. Książka od pierwszych stron trzyma w napięciu, które z rozdziału na rozdział gęstnieje niczym górska mgła. Choć od pewnego momentu mamy już podejrzenia, co do sprawcy całego zamieszania autor nie przestaje nas zaskakiwać. Takim smaczkiem w powieści, który mnie zaskoczył jest umieszczenie wśród bohaterów dwóch polskich autorów kryminałów. Chyba mogę zdradzić, że zostały im przydzielone role policjantów. Jeśli chcecie dowiedzieć się o których pisarzy chodzi koniecznie musicie sięgnąć po książkę. Fajnym dodatkiem jest umieszczenie na końcowej okładce książki mapy, dzięki której będąc w tamtych okolicach możemy wyruszyć szlakiem miejsc wspomnianych w powieści.
Jarosław Szczyżowski w swojej powieści pokazuje jak jedno zdarzenie, jedna decyzja ma wpływ na naszą przyszłość, a jej konsekwencje odczuwane są latami. Autor pokazuje również, że czasami zwykła ciekawość i fascynacja może niebezpiecznie przeobrazić się w fanatyzm, a od niego już krótka droga do czynienia niebezpiecznych rzeczy i krzywdzenia innych w imię chorych idei.
"Nocny łowca" to ciekawa powieść z pogranicza thrillera, kryminału i powieści grozy z wątkami metafizycznymi. To książka dla tych, którzy szukają wyjątkowych i nietuzinkowych historii. Pozycją obowiązkową jest dla wszystkich tych którzy lubią legendy i górskie klimaty.

Informacje dodatkowe o Nocny łowca:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2026-05-20
Dodał/a opinię: Iwa90

Tagi: Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Nocny łowca

Kup książkę Nocny łowca

Obserwatorium
Jarosław Szczyżowski0
Okładka ksiązki - Obserwatorium

MROCZNE KARKONOSZE. NIEWYJAŚNIONE TAJEMNICE. HISTORIA RODEM Z ARCHIWUM X.Dźwięki przybierały na sile.Industrialne, basowe tony przenikające każdą komórkę...

Błędne łąki
Jarosław Szczyżowski0
Okładka ksiązki - Błędne łąki

NA IZERSKICH SZLAKACH NIKOMU NIE MOŻNA UFAĆ. NAWET WŁASNEMU UMYSŁOWI. Głuchy trzask. Wołanie o pomoc. I cisza, która aż dzwoni w uszach. Polanę otoczoną...