Okładka książki - Nocticadia

Nocticadia

💜 „ℕ𝕠𝕔𝕥𝕚𝕔𝕒𝕕𝕚𝕒” 𝕂𝕖𝕣𝕚 𝕃𝕒𝕜𝕖 💜

Mroczna, nastrojowa opowieść o śmiertelnych sekretach i zakazanej miłości.

▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪

Mroczny klimat, wszechobecne tajemnice i atmosfera nieustannego zagrożenia sprawiają, że najnowsza powieść Keri Lake wciąga od pierwszych stron  w swój niepokojący świat. Autorka po raz kolejny udowadnia, że doskonale odnajduje się w tworzeniu historii pełnych napięcia, sekretów i emocji balansujących na granicy fascynacji oraz lęku. 💜

Uniwersytet Dracadia, to bardzo elitarna uczelnia położona na odizolowanej wyspie, której historia pełna jest mrocznych legend. To właśnie tam trafia główna bohaterka tej historii Lilii, której największym marzeniem było trafić właśnie tam. Mieszkańcy od pokoleń opowiadają o duchach błąkających się po okolicy oraz o pacjentach dawnego szpitala psychiatrycznego, którzy przed wiekami zostali zesłani na wyspę. Atmosferę tajemnicy potęgują krążące opowieści o tragicznych wydarzeniach i sekretach ukrywanych przez kolejne pokolenia.

Jednak dla  Lilii pobyt w Dracadii oznacza coś więcej niż tylko naukę. Ma nadzieję, że odnajdzie tam odpowiedzi dotyczące choroby i śmierci swojej matki. Każdy kolejny trop przybliża ją do prawdy, ale jednocześnie prowadzi coraz głębiej w świat sekretów, których istnienia nawet nie podejrzewała.

Na uczelni poznaje wybitnego patologa znanego studentom jako „Doktor Śmierć” - Devrycka Bramwella. Kieruje on tajemniczym nocnym laboratorium i od początku sprawia wrażenie człowieka skrywającego więcej, niż chce ujawnić. Chłodny, zdystansowany i niezwykle inteligentny, nie należy do osób, które chętnie odpowiadają na pytania. Tymczasem Lilia jest jego całkowitym przeciwieństwem – dociekliwa, odważna i nieustępliwa, nawet wtedy, gdy powinna zachować ostrożność.

Lilia z pewnością wyróżnia się spośród innych studentów, przyciągając uwagę profesora w sposób, którego sam nie potrafi zignorować. Jakie konsekwencje będzie miało to zainteresowanie i jaki sekret kryje Devryck Bramwell?

Ogromnie spodobało mi się to, jak Keri Lake buduje atmosferę niepokoju. Poczucie zagrożenia towarzyszy bohaterom niemal na każdym kroku, a granica między życiem a śmiercią wydaje się niezwykle cienka. W tym świecie śmierć nie oznacza definitywnego końca, lecz może otwierać drzwi do rzeczy jeszcze bardziej przerażających i trudnych do zrozumienia.

Relacja między głównymi bohaterami od samego początku naznaczona jest ryzykiem, tajemnicami i świadomością, że nie powinna się wydarzyć. To właśnie połączenie gotyckiej atmosfery, sekretów, niebezpieczeństwa i zakazanego uczucia sprawia, że historia pozostaje w pamięci na długo po zakończeniu lektury. 💫

Jestem pod ogromnym wrażeniem świata, jaki wykreowała autorka, ponieważ przedstawiła go w tak dokładny i pełen detali sposób, że nie ma tutaj miejsca na żadne domysły w celu wypełnienia jakichkolwiek możliwych luk. Już od pierwszych stron nie sposób nie zauważyć, jak doskonale autorka przemyślała sobie wszelkie drobiazgi mające umożliwić czytelnikowi dokładne wyobrażenie sobie świata, w jakim rozgrywała się cała akcja.

Jest mrocznie, zmysłowo i tajemniczo. 💜

Z pewnością ta historia umili wam niejeden wieczór. Funduje ona niesamowicie wiele emocji i wrażeń, a przeczytanie tej historii było najlepszą przygodą, jaka spotkała mnie od bardzo dłuższego czasu! 🫶🏼

Informacje dodatkowe o Nocticadia:

Kup książkę Nocticadia

Anathema
Keri Lake0
Okładka ksiązki - Anathema

Tylko wygnani wiedzą, co czai się poza lasem... Szepczą, co czai się w Dzwonie Wiedźmy - lesie, do którego grzesznicy idą, by umrzeć. Mieszkańcy miasteczka...

Nightshade (Tom 2). Infernium
Keri Lake0
Okładka ksiązki - Nightshade (Tom 2). Infernium

Nawet najpotężniejsza miłość nie ocali potępionej duszy Jericho Van Croix i Farryn Ravenshaw wywołali zarówno gniew niebios, jak i piekła. Teraz pozostaje...