Okładka książki - Nóż i piołun. Saga rodu Tyszkowskich. Tom 5

Nóż i piołun. Saga rodu Tyszkowskich. Tom 5

Tom 5 cyklu Saga rodu Tyszkowskich

Recenzja

„Nóż i piołun”

Cykl: Saga rodu Tyszkowskich (tom 5)

Autorka: Magda Skubisz
Wydawnictwo: Gorzka Czekolada

"- Aniele przeczysty i niewiasto pokorna jak jagnię. -Tyszkowski wzniósł oczy do nieba. - Jakże mam odzyskać twą łaskę, którą żem utracił nie wiem, z jakiej przyczyny?"

Piąty tom sagi rodu Tyszkowskich smakuje jak tytułowy piołun, gorzko, intensywnie, długo zostaje na języku. A jednocześnie tnie jak nóż, precyzyjnie, bez wahania, w samo serce. „Nóż i piołun” to opowieść, która nie tylko rozwija rodzinne losy, ale rozcina je, odsłaniając to, co najdelikatniejsze: lęk, miłość, dumę i pragnienie przynależności.

Tę książkę czyta się z ogromną przyjemnością, bo wciąga od pierwszych stron i nie pozwala się odłożyć.

Magda Skubisz udowadnia, że potrafi pisać historię tak, jakby była żywą tkanką, pulsującą, ciepłą, czasem bolesną. Jej znak rozpoznawczy? Ironia jak subtelny haft na ciężkim materiale dramatu. Dialogi są jak oddech między kolejnymi uderzeniami serca, potrafią rozładować napięcie w chwili, gdy emocje sięgają zenitu, a czytelnik mimowolnie wstrzymuje powietrze.

Katja jest jak polny kwiat wyrastający na przekór surowemu pejzażowi epoki. Wrażliwa, a jednak silna; cicha, lecz nieugięta. Jej świat pachnie ziołami, wolnością i uporem. Nie potrzebuje blasku salonów ani szelestu jedwabnych sukni, jej siłą jest autentyczność.
To bohaterka, która nie chce być niczyją nagrodą ani trofeum, chce być sobą, nawet jeśli świat wokół woli widzieć ją w roli cienia. Jej niezależność nie jest buntem dla zasady, lecz cichą przysięgą złożoną samej sobie.

Antoni natomiast przypomina ogień przykryty popiołem. Z początku chłodny, trudny do polubienia, w tej części odkrywa przed nami ciepło, którego wcześniej nie chciał pokazać. Uczy się odpowiedzialności i czułości, jakby dopiero teraz rozumiał, że prawdziwa siła nie zawsze polega na dominacji.

Relacja tej dwójki nie jest płomieniem, który wybucha nagle. To raczej żar pod popiołem, tli się, drażni, prowokuje. Iskrzy w spojrzeniach i niedopowiedzeniach.
Dialogi między Katją a Antonim są po prostu genialne, pełne napięcia, ironii i emocji, które iskrzą w każdym słowie.

Wiktoria i Józef dopełniają tej mozaiki, ona zaskakuje odwagą serca, on wzrusza kruchością. Każde z nich dojrzewa, zmienia się, pęka i zrasta na nowo. To właśnie w tych pęknięciach widać kunszt autorki, bo to przez nie sączy się światło.

Ogromną wartością tej części jest historyczne tło, połowa XIX wieku nie jest tu dekoracją, lecz pełnoprawnym bohaterem. Dwory i wiejskie chaty, konwenanse i społeczne podziały, sztywne gorsety i jeszcze sztywniejsze zasady, wszystko to tworzy przestrzeń, w której postaci oddychają, buntują się i kochają.

Jest tu tajemnica pochodzenia, są niedopowiedzenia, są spojrzenia, które mówią więcej niż słowa. Między Katją a Tońciem iskrzy, nie jak w bajce, lecz jak w prawdziwym życiu, gdzie duma i uczucie nieustannie toczą ze sobą cichy pojedynek. Nad wszystkim unosi się zapach ziół i świadomość, że każda decyzja ma swoją cenę.

Najbardziej zachwyca tu warstwa językowa, swobodna, obrazowa i podszyta subtelnym humorem. Autorskie powiedzonka, nietuzinkowe określenia i zielarskie detale tworzą klimat, który wyróżnia sagę na tle innych. To styl z charakterem, wyrazisty i absolutnie nie do pomylenia z żadnym innym.

„Nóż i piołun” to książka, która nie pozwala przejść obok siebie obojętnie. Śmiech miesza się tu ze łzami, a wzruszenie z gniewem. To historia o rodzinie, tej, którą się dziedziczy, i tej, którą wybiera się sercem. O miłości, która bywa ratunkiem, ale też próbą. O przeszłości, która potrafi ciążyć jak cień, i o odwadze, by mimo wszystko iść dalej.

Ta saga dojrzewa razem z bohaterami i razem z czytelnikiem. A kiedy odkłada się książkę na półkę, zostaje po niej coś więcej niż wspomnienie fabuły. Zostaje emocja. Jak delikatne, lecz wyraźne nacięcie, takie, które przypomina, że literatura wciąż potrafi dotykać naprawdę.

Dlaczego warto sięgnąć po ten tom?

Bo to saga, która dojrzewa razem z czytelnikiem.
Bo bohaterowie nie są czarno-biali.
Bo historia nie jest dekoracją, lecz żywym organizmem.
Bo piołun, choć gorzki, ma w sobie oczyszczającą moc.

Informacje dodatkowe o Nóż i piołun. Saga rodu Tyszkowskich. Tom 5:

Kup książkę Nóż i piołun. Saga rodu Tyszkowskich. Tom 5

Aptekarka
Magda Skubisz0
Okładka ksiązki - Aptekarka

Katja jest zielarką. Najlepszą w okolicy, a może i całej Galicji. Rośliny do niej mówią (nie naprawdę, rośliny przecież nie potrafią mówić), dziewczyna...

Śmierć, jemioła i cholera. Saga rodu Tyszkowskich
Magda Skubisz0
Okładka ksiązki - Śmierć, jemioła i cholera. Saga rodu Tyszkowskich

Fascynująca kontynuacja Aptekarki i Czarciego ogrodu - pierwszych tomów Sagi rodu Tyszkowskich. Antoni Tyszkowski upadł na dno. Katja nie chce go znać...

Opad
Opad