"Heniutku, myślę o tobie, gdy otwieram oczy i marzę o tobie, kiedy je zamykam. Kocham Cię"
Jesienią 1942 roku Henia podejmuje odważną decyzję – postanawia wydostać z łomżyńskiego getta swojego ukochanego. Ryzykując własnym życiem, pomaga w ucieczce jeszcze jednej osobie – noworodkowi, dla którego staje się matką. We trójkę przez wiele miesięcy ukrywają się odcięci od świata, zmagając się z kolejnymi przeciwnościami losu. Henia zmuszona jest stawić czoła sytuacjom, na które żadna dziewczyna w jej wieku nie jest przygotowana. Jednak w imię miłości do Moszka walczy ze wszystkich sił. Gdy nadarza się okazja wyjazdu za granicę, a w planach jest ślub, los ponownie zadrwi z pary zakochanych.
Wiele lat później w życiu Agaty, prawnuczki Heni, pojawia się tajemniczy Benjamin, który przyjechał z Izraela, aby poznać historię życia i miłości swoich przodków. Jakie sekrety zostaną odkryte?
Książki Anny Rybakiewicz poruszają trudne tematy, gdyż dotykają czasów wojny. Czytam je zawsze z zapartym tchem, ponieważ dość dokładnie opisują te niełatwe czasy, a dodatkowo przekazują, bardzo realnie, emocje zwykłych ludzi w nich żyjących, którym wybuch wojny całkowicie odmienił los. Świat, który znali i w którym funkcjonowali nagle uległ zmianie o 180 stopni. Byli zmuszeni, nie z własnej woli, zmierzyć się z zupełnie nową, okrutną rzeczywistością. Pozbawieni domu i jedzenia próbowali oni przetrwać. Przy życiu trzymała ich często nadzieja i miłość. Te dwa elementy były siłą napędzającą ich do walki.
Autorka pokazała jak silnym uczuciem jest miłość oraz jak wiele dla niej jesteśmy w stanie uczynić. To wszystko zawarła w historii przedstawionej czytelnikowi dwoma liniami czasowymi – opowiedzianej przez Henię i jej prawnuczkę Agatę. Pięknie ukazała ona w niej również miłość rodzicielską. Udowodniła jak wiele człowiek jest w stanie znieść, jaki jest silny psychicznie i fizycznie. Zawarła w niej również ból, żal i strach o wszystko, a przede wszystkim o najbliższych.
Wspaniale wykreowana została Henia. My kobiety nosimy w sobie niewyobrażalną siłę, którą „wypuszczamy” w sytuacjach trudnych. Każda kobieta, dziewczyna powinna przeczytać tę książkę, aby się przekonać co w nas drzemie.
To piękna, wzruszająca historia, która została umiejscowiona w bardzo trudnych czasach, a która chwyta za serce i pozostaje na długo w pamięci. Sprawdź. Polecam.
[ Współpraca barterowa @WydawnictwoFilia ]
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2024-05-15
BOOKSARE_MYPASSI
Oparta na prawdziwych wydarzeniach historia chłopca, o którego dalszym życiu zadecydował przypadek oraz historia matki, która dla upamiętnienia córki dokonała...
W 1942 roku dwudziestoletnia Basia postanawia dołączyć do ukrywających się w lesiepartyzantów. Wśród nich jest Romek - zakochany w dziewczynie sąsiad oraz...