Okładka książki - Ocalona

Ocalona

„Ocalona” – Sylwia Winnik

To jedna z tych książek, po które sięga się z ciężarem w sercu jeszcze zanim przeczyta się pierwsze zdanie. „Ocalona” opowiada historię, wobec której trudno pozostać obojętnym bo mówi o miłości, która narodziła się w miejscu, gdzie człowieczeństwo miało zostać całkowicie odebrane. W Auschwitz.

Czytając, miałam wrażenie, że każde zdanie waży więcej niż w innych książkach. Autorka bardzo oszczędnie, ale niezwykle sugestywnie prowadzi opowieść o codziennym strachu, głodzie, upodleniu i nieustannej obecności śmierci. Na tym tle rodzi się uczucie  ciche, kruche, pozbawione wielkich gestów, a przez to jeszcze bardziej poruszające. To miłość, która nie obiecuje przyszłości, a jednak daje sens przetrwaniu kolejnego dnia.

„Ocalona” nie jest historią łatwą ani wygodną. To książka, która zmusza do zatrzymania się, do czytania wolniej, z uważnością i szacunkiem dla opisywanych doświadczeń. Autorka pokazuje, że nawet w piekle człowiek potrafi odnaleźć iskierkę dobra  spojrzenie, dotyk, słowo, które staje się aktem buntu przeciwko nieludzkiemu systemowi.

Najmocniej poruszyło mnie to, jak wyraźnie wybrzmiewa tu siła psychiczna bohaterki. Ocalenie nie oznacza jedynie fizycznego przeżycia. To także walka o zachowanie tożsamości, wspomnień i zdolności do kochania, mimo że wszystko wokół zdaje się temu zaprzeczać. Ta historia pokazuje, że miłość może być formą oporu, a nadzieja  ostatnią linią obrony.

„Ocalona” zostawia w czytelniku ciszę. Tę trudną, ciężką, ale potrzebną. To książka, która boli, ale jednocześnie przypomina, jak ogromną siłę ma człowiek i jak ważne jest pamiętanie takich historii.

Jestem ciekawa, jak Wy odbieracie opowieści o miłości w czasach Zagłady  jako ratunek, akt odwagi, a może jedyny sposób, by nie stracić siebie?

#Ocalona #SylwiaWinnik #Auschwitz #miłość #historiaprawdziwa #wojna #pamięć #człowieczeństwo #literaturafaktu #poruszająca #czytam #recenzja #bookstagrampl #wyzwaniegranicepl

Informacje dodatkowe o Ocalona:

Kup książkę Ocalona

Wanda Panda i Święta
Sylwia Winnik0
Okładka ksiązki - Wanda Panda i Święta

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Tylko gdzie jest śnieg? I gdzie podziewają się mama z tatą? Czyżby Wandę czekało pierwsze Boże Narodzenie z młodszym...

Dzieci z Pawiaka
Sylwia Winnik 0
Okładka ksiązki - Dzieci z Pawiaka

Piekło Pawiaka widziane oczami dziecka Pawiak – największe więzienie gestapowskie na terenach Polskich. Trafiały do niego całe rodziny, również...