“Jeśli oszukasz samą siebie, z całą resztą pójdzie ci łatwo”.
Daniel jest mężem, ojcem dwóch córek, razem ze wspólnikiem i przyjacielem prowadzi dobrze prosperującą firmę. Właśnie odniósł znaczący sukces zawodowy, ma zamiar odpowiednio go uczcić. Trafia do agencji towarzyskiej, tam spędza noc z Martą. Następnego dnia budzi się z moralnym kacem, duszą go wyrzuty sumienia, bo przecież żona i dzieci. Jednak fascynacja poznaną kobietą jest coraz silniejsza, Daniel wraca do agencji. Zgubiony w agencji pendrive i lusterko, które wzbudza przyjemne wspomnienia, powodują, że Daniel zwierza się Marcie, mówi jej o ciężko chorej córce, która potrzebuje przeszczepu. Kobieta, próbując odkupić swoje winy - nie udało jej się zapobiec śmierci brata, postanawia pomóc Danielowi. Tym samym burzy spokój jego rodziny i zagraża pozornie szczęśliwemu małżeństwu.
Bardzo pozytywne zaskoczenie i bardzo udany debiut. Akcja powieści toczy się swoim rytmem i intryguje. Fabuła ciekawie utkana, dopracowana w każdym szczególe, niesie spore emocje, i wzbudza delikatne nerwowe oczekiwanie. Przeszłość bohaterów idealnie współgra z teraźniejszością. Ukazuje skomplikowane relacje międzyludzkie, popełnione błędy, które mają swoje konsekwencje. Autorka ma lekki, barwny, naturalny styl, z wnikliwością i empatią oddaje emocje, jakie targają bohaterami, nie ocenia ich. A ci rewelacyjnie ukazani, to zwykli, nieidealni, barwni ludzie, złożone osobowości. Narracja poprowadzona z kilku perspektyw, daje nam możliwość zajrzenia w serca i myśli bohaterów. Daniel wzbudzał we mnie mieszane odczucia, nie polubiłam go. Jego relacja z matką, mężczyzna wyraźnie igra z losem… Marta, prostytutka, której działania wywołują niepokój, kobieta ma swoje tajemnice.
Życie, codzienność, która niesie niespodzianki i potrafi bardzo zaskoczyć. Jeden błąd, który komplikuje wszystko. Niby lekka powieść obyczajowa, a jednak nic tu nie jest takie, jak nam się początkowo wydaje. Autorka porusza szereg trudnych, złożonych problemów. Silna więź syna z matką, chora miłość, zależność, nieodcięta pępowina, teściowa, która nawet po śmierci wciąż domaga się zbytniej uwagi. Pozornie szczęśliwe, zwyczajne małżeństwo, trudna codzienność, ciągły pospiech, brak szczerych rozmów, skomplikowane relacje. Walka o zdrowie dziecka. Nagle pojawia się kochanka, zdrada, która przynosi wyrzuty sumienia, rozterki moralne. Zauroczenia staje się coraz silniejsze, daje złudne poczucie wolności, ale i nadzieję na uratowanie chorej córki. Dokonane wybory, które mają swoje konsekwencje, nie da się od nich uciec, wymazać, zapomnieć. Szczera konfrontacja z samym sobą. Głęboko skrywane tajemnice niespodziewanie zostają ujawnione. Przyjaźń, która pozostawia wiele do życzenia.
Rewelacyjny debiut! Autorka umiejętnie gra na naszych emocjach i zaskakuje. Realna, autentyczna, mocna, dojrzała. I to zakończenie! Z niecierpliwością czekam na dalsze części. Bardzo polecam! Tatiasza i jej książki :)
Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2025-05-20
Wiesława Biegańska
Poruszająca opowieść o tym, jak trudno uciec od przeszłości, jak trudno pomylić wolność z ucieczką a bliskość z zauroczeniem. Przemek po dramatycznych...