George R.R Martin to autor fenomenalnej serii fantasy Pieśń Lodu i Ognia. Każdy miłośnik tej serii gdzieś w głębi serca odczuwał zapewne niedosyty po przeczytaniu wszystkich części powieści. Autor wyszedł nam jednak na przeciw i stworzył prequel, dzięki któremu mamy możliwość cofnąć się aż 300 lat przed wydarzeniami z Gry o Tron. Zgłębimy historie jednego z najsłynniejszych rodów powieści, czyli Targaryenów, począwszy od ich samego przybycia do Westeros. Pewnie niejednego z was ciekawi historia powstania Żelaznego Tronu, o którego batalia toczyła się nieustannie. Poznamy pierwszego władcę Siedmiu Królestw, który stoi za założeniem najsłynniejszego Rodu Smoka, mowa tu o Królu Aegonie I Targaryenów, zwanym Aegonem Zdobywcą. Przed wami jeszcze wielu cennych informacji, które pozwolą wam ułożyć w głowie układankę, jaką jest Westeros.
,,Ogień i Krew. Cz.1” to książka, która pozwala nam dokładnie zgłębić uniwersum stworzone przez Martina. Przejdziemy przez liczne walki i wojny, władców i ich następców. Będziemy mogli lepiej poznać wydarzenia, o których często wspominał autor w serii Pieśń Lodu i Ognia. W tle nieodłącznym elementem są oczywiście uwielbiane przez wszystkich smoki.
Jestem przekonana, że ta książka was zachwyci. Same wydanie robi już ogromne wrażenie. Miłośnicy smoków, nie przejdą obok tej książki obojętnie.
Polecam
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2024-06-25
Tytuł oryginału: Fire and Blood vol. 1
Zaczytananaemigr
300 lat przed wydarzeniami opisanymi w Grze o tron Kiedy Westeros rządziły smoki... Opowieść o ekscytujących dziejach dynastii Targaryenów... Wiele...