Okładka książki - Opowieści z Kresów. Biały łabędź

Opowieści z Kresów. Biały łabędź

(...) Agnieszka i Gabriela Przeździeckie, dwie urocze siostry, przybywają do rezydencji Tęczyńskich na zbliżający się bal. Po drodze ich powóz zostaje napadnięty. Na ratunek kobietom przybywa niespodziewanie major Wyrębski, żołnierz, któremu dane było walczyć u boku Napoleona. Mężczyzna w ramach wdzięczności otrzymuje zaproszenie do rezydencji. Jak się wkrótce okaże, jego nagłe pojawienie się na miejscu napadu nie było przypadkowe..

"Biały łabędź" to pierwsza część serii "Opowieści z Kresów" poruszającej dzieje arystokracji zamieszkującej Polskie Kresy. Niezwykle intrygująca rodzinna saga, której akcja rozgrywa się na tle historycznych wydarzeń, z pewnością przykuje uwagę miłośników romansów i opowieści o poszukiwaniu szczęścia i miłości wbrew społecznym konwenansom. Autorka przenosi nas do czasów Księstwa Warszawskiego, pełnego eleganckich balów, rodzinnych tajemnic, miłosnych marzeń. Z niezwykłą lekkością łączy losy bohaterów powieści z losami narodu polskiego, a odtwarzane z wielką starannością realia tamtego czasu, pozwalają poczuć atmosferę epoki napoleońskiej. Bardzo przypadły mi do gustu opisy rezydencji, wystawnych przyjęć i życia codziennego. To historyczne tło nie przytłacza fabuły, a wręcz stanowi jej naturalne dopełnienie.

Najbardziej poruszający wątek powieści, to zdecydowanie uczucie Agnieszki do Tomasza, i ten moment, gdy musi się ona zmierzyć z bolesną prawdą. Sposób w jaki autorka zaprezentowała swoich bohaterów, pozwala łatwo wczuć się w ich przeżycia. A nie brak tu emocjonujących wydarzeń, romantycznych uniesień, rozczarowań, trudnych wyborów. Wątkiem, który również zasługuje na szczególną uwagę jest fascynacja Jana Wyrębskiego tajemniczym skarbem.To nadaje całej historii nutę przygody i zagadki, przełamując romantyczny charakter powieści.

Podsumowując "Biały łabędź", to historia pełna emocji, marzeń i sekretów, która zachwyca klimatem dawnej Polski i pozostawia po sobie przyjemne wrażenie.

Gorąco polecam !!

Kup książkę Opowieści z Kresów. Biały łabędź

Francuz
Anna K. Bandurska0
Okładka ksiązki - Francuz

Najtrudniej wytłumaczyć… niewinność. Francja, dziesięć lat po upadku powstania styczniowego. Anna Dworzak, córka polskich patriotów, podejmuje ważną...