Okładka książki - Ostatni zakręt

Ostatni zakręt

*współpraca reklamowa z Wydawnictwem Prószyńskim i S-ka*

Standardowo zauroczyła mnie okładka, ale też i tytuł był ciekawy. To drugi tom całej historii, ja oficjalnie książki nie czytałam, niemniej cały kontekst wydawał mi się bardzo znajomy i coś mi gdzieś świtało, także przypuszczam, ze mogłam tą pierwszą część czytać na wattpadzie, bo sprawdziłam i była ona tam publikowana. Osobiście mam wrażenie, że można się połapać w fabule nawet bez znajomości pierwszej części, bo fabuła czasami powraca do przeszłych wydarzeń. Romans young adult, ze sporą dozą akcji.

Veronica staje przed wyzwaniem, musi pogodzić się z przeszłymi wydarzeniami, poukładać na nowo priorytety i pozbyć się uczucia samotności, które coraz bardziej jej doskwiera. Dziewczyna pomimo własnej siły i determinacji wydaje się zagubiona, starzy znajomi nie wiedzą jak się zachować, ale pojawiają się nowi, którzy dodają jej życiu tempa. Jednak pewne sprawy domagają się wyjaśnienia, od którego nie ma ucieczki.

To była całkiem sympatyczna lektura, przy której naprawdę dobrze spędziłam czas. Autorka zawarła w fabule wszystkiego po trochu, zarówno nieco romansu, komedii, dramatu, sensacji i akcji, przez co akcja powieści jest wartka i dynamiczna. Jest ciekawie, fascynująco, pojawia się poro tajemnic do rozwikłania, pojawiają się dylematy i trudne decyzje, które zmieniają życie. Autorka w bardzo fajny i spójny sposób łączy ze sobą te wszystkie elementy przez co przy czytaniu nie grozi nam nuda, a przez fabułę się wręcz płynie, a sama książka czyta się sama. W powieści znajdziemy ciekawe i skomplikowane postacie, które zmieniają się wraz z biegiem wydarzeń. Dowiadujemy się o nich całkiem sporo, śledzimy jakimi drogami podążają ale też mam wrażenie, że nie poznajemy ich do końca, gdzieś te ich charaktery zdawały mi się gubić przy ilości opisanych wydarzeń.

Autorka w tej powieści zrobiła coś czego bardzo nie lubię, na końcu przesuwa akcję o kilka lat do przodu, przez co czuję ogromny niedosyt spowodowany brakiem szczegółów z tego okresu pomiędzy wydarzeniami, nawet nie pogardziłabym kolejnym tomem, żeby tylko wiedzieć więcej. Na końcówce ten bardzo dobry efekt, ta ekscytacja, która mi towarzyszyła niemal przez całą powieść, gdzieś się zgubiła a ja zostałam z bardzo mieszanymi uczuciami i w pełnej konsternacji, że coś tu jednak poszło nie tak jak powinno.

Lektura była fajna i dynamiczna, czytało mi się ją bardzo dobrze, szybko się w nią wkręciłam i przy czytaniu nie czułam upływu czasu. To historia zarówno dla młodzieży jak i dla starszych czytelników, każdy znajdzie w tej książce coś co mu się spodoba. Napisana w bardzo dobrym stylu, zarówno lekkim jak i zajmującym, pozwalającym przeżywać z bohaterami wzloty i upadki. Mi się bardzo podobało, chociaż nieco zawiodła mnie końcówka. Ze swojej strony polecam i zachęcam do lektury.

Informacje dodatkowe o Ostatni zakręt:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2025-08-12
Dodał/a opinię: olilovesbooks2

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna romans

Zobacz opinie o książce Ostatni zakręt

Kup książkę Ostatni zakręt

Jeden zakręt
Sandra Becmer0
Okładka ksiązki - Jeden zakręt

Veronica Evans przeżywa osobisty dramat, gdy w tragicznym wypadku motocrossowym ginie jej ojciec - legendarny motocyklista i jej największy idol - pozostawiając...